Hazai és nemzeközi kapcsolataink


A tavalyi évben nemzetközi kapcsolataink felélénkültek, több új szakmai partnerrel is felvettük a kapcsolatot, a régiek megtartása mellett. Ennek megfelelően számos nemzetközi esemény történt.
Májusban érkezett hozzánk a Belorusz Köztársaság katasztrófavédelmi felsőoktatási intézményének küldöttsége. A találkozó során a vendégek megismerték a magyar katasztrófavédelem rendszerének és képzésének felépítését. Személyesen adták át meghívójukat az egyetemük által szervezett EFSCA éves konferenciára.
 
Oktatási Központunk tagja az EFSCA (Európai Tűzoltó Iskolák Szövetsége)-nek. A szervezet évente más-más tagintézményben rendezi meg közgyűlését és konferenciáját. Ebben az évben Fehéroroszországban, Minszkben vettünk részt a nemzetközi találkozón. A rendezvény–céljainak megfelelően-   jó lehetőséget teremt, és fórumot biztosít a különböző katasztrófavédelmi és képzési rendszerű tagországok információcseréjére. A plenáris ülésen, a munkacsoportokban és a közgyűlésen is mindenki aktívan együttműködve vett részt. A KOK bemutatta új képzési rendszerét.
 
 Az EFSCA 2. számú munkacsoportja- melynek a KOK is tagja- műhelymunkát tartott Linzben, a Felső –Ausztriai Tartományi Tűzoltó Iskolában. A csoport projektmunkában a különböző tagországok önkéntes tűzoltóinak képzési rendszere összehasonlítását kapta feladatul.
 
A Liebherr GmbH a világ egyik legnagyobb darugyártó cége. A magyar katasztrófavédelemnek három tűzoltó daru típusa a cég terméke. A KOK Szaktechnika Alkalmazási Szakcsoportja hagyományosan jó, praktikus kapcsolatot ápol a céggel. Meghívásukra két kollégánk utazott tapasztalatszerzésre a Liebherr-Werk GmbH darugyártó cég ehingeni oktatási központjába. A cég által végzett darukezelői, és katasztrófavédelmi technikakezelői képzés nagy hasonlóságot mutat mind az elméleti, mind a gyakorlati felkészítésben. A tapasztaltak rámutattak, hogy a képzés infrastrukturális és technikai háttere jelentős hatást gyakorol az oktatás módszertanára is.
 
A KOK Katasztrófavédelmi Kutató Intézet vezetője májusban részt vett a Trencsénben rendezett Fireco 2013 kiállításon és konferencián.
Az utazás célja az volt, hogy a 11. alkalommal megrendezésre került konferencia alkalmával személyes egyeztetést folytathassunk a KKI-val rokon területen tevékenykedő V4 országbeli kutatóintézetek képviselőivel.  Minden érdekelt fél nyitott az intézetek közötti együttműködésre. KKI részéről javasoltuk a tűzvizsgálati mintavételhez kapcsolódó eljárási, technikai és műszaki ajánlások témakörét.
 
Augusztusban iskolánk képviselője részt vett a Vilniusban (Litvánia) megrendezett NATO-CBRN tréningen, tapasztalatait beépíti tudományos munkájába, és a KOK képzési anyagaiba is.
 
Személyes találkozón előkészítettük a Varsói Központi Tűzoltó Iskola hallgatóinak nyári gyakorlatát, meglátogattuk a Czestochovai Aspiráns Iskolát, ahol felmerült egy jövőbeni együttműködés lehetősége.
 
Az OKF által a Tűzoltási és Mentési Szakcsoport egy tanára került kijelölésre, és részt vett egy franciaországi értekezésen az erdőtüzek oltásáról.
 
Tanáraink kis csoportja meglátogatta a Zsolnai Tűzoltó Szakiskolát, ahol mindenki szakirányának megfelelő tapasztalatokat gyűjtött. Reményeink szerint megalapoztuk a további jó szakmai kapcsolatokat, és egy későbbi gyakorlatot az épülő Lest-i gyakorlópályán.
A szakmai út illeszkedik a magyar-szlovák katasztrófavédelmi állandó vegyes bizottság 2013.évi munkaterve 2. pontjában megfogalmazottakhoz is.
 
Az OroszRendkívüli Helyzetek Minisztériuma Akadémiájának meghívására Dr. Papp Antal tű. ezredes igazgató úr ellátogatott Moszkvába és az akadémia konferenciáján bemutatta a KOK új képzési rendszerét.
 
A Múzeum folytatta nemzetközi kapcsolatainak építését a bécsi és a török tűzoltó múzeumokkal. Két fogadás keretében erősítette tudományos munkáját; előkészítette, pontosította a 2014. évi vándorkiállításának szervezését.
 
  
 


 

Kapcsolódó információk: