Hírek


Jégről mentés az Omszki-tavon
2017. február 03. 12:26
Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően, 2017. február 1-jén a tűzoltó szerparancsnok 2. szakasz részére jégből mentési gyakorlatot tarthattunk.

A korábbi években erre nem igazán volt lehetőségünk, ezért a Tűzoltási és Mentési szakcsoport tanárai közül is többen részt vettek a gyakorlaton. A mentés végrehajtására a főváros határában lévő Omszki-tavon került sor.  A feladat végrehajtásában az FKI Búvárszolgálata nyújtott segítséget. Először a búvárszolgálat merülésvezetője, Deák András tű. szds. bemutatta az általuk használt mentőfelszereléseket, majd ismertette azok használatát. Felvázolta a bajba jutott személyeket érintő hatásokat, a mentést végző személyeket veszélyeztető tényezőket, illetve a végrehajtás során felmerülő nehézségeket. Ezt követően a búvárszolgálat tagjai bemutatták, hogyan kell menteni a jégbeszakadt személyeket. Mindenekelőtt ehhez egy léket kellett vágni a kb. 30 cm vastagra duzzadt jégben. Így már a vízbe merülhettek a mentendő személyeket imitáló búvár kollégák is. Először mentőstég használatával, majd dugólétra segítségével mentették ki a lékben tartózkodókat. Ezt követően a létrával történő mentést minden hallgató is végrehajtotta.

A foglalkozás második felében komplex feladatok végrehajtását tűztük ki célul, miszerint beszakadt személyeket kellett kimenteni a tóból, illetve ezzel azonos időben a nádasban eltűnt személyeket kellett megtalálni. A beavatkozásokat követően kielemeztük és értékeltük a feladatok végrehajtását.

A gyakorlat rengeteg tapasztalatot adott mind a hallgatói, mind a tanári állomány részére. Sajnos nem minden képzési szakon ad lehetőséget az időjárás, hogy ilyen gyakorlatot tarthassunk.


 

Kapcsolódó képek:

Jégről mentés az Omszki-tavon Jégről mentés az Omszki-tavon Jégről mentés az Omszki-tavon
>>> További képek a galériában <<<