Hírek


Több mint nyolcvanan tettek tiszthelyettesi fogadalmat
2017. február 14. 18:07
A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ nyolcvannyolc hallgatója fejezte be tanulmányait február 14-én a Tűzoltó II. szakképesítésen. A moduláris rendszerű szakképzésben a most kibocsátott tiszthelyettesekkel együtt már több mint ezeregyszázan szereztek új típusú rész szaképesítést.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban megtartott kibocsátó ünnepségen a hivatásos szervezet vezetői, illetve a belügyi oktatás, képzés területéről érkezett vezetők vettek részt. Az ünnepség elején a hallgatók tiszthelyettesi fogadalmat tettek, amelynek szövegét Riebel Bálint tűzoltó őrmester olvasta elő. A fogadalomtételt követően dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott köszöntőt.
 
A vezérőrnagy először is gratulált a frissen esküt tett kollégáknak ahhoz, hogy hivatásos tűzoltók lettek. Mint fogalmazott, fontos ez a nap, emlékezzenek rá egész pályafutásuk során. Góra Zoltán emlékeztetett arra is, hogy az alapképzés ugyan befejeződött, nyolcvannyolcan sikeren vizsgát tettek, de ez nem jelenti azt, hogy vége lenne a tanulásnak. A főigazgató hangsúlyozta, az alapképzéssel jogot szereztek arra, hogy azokon a szolgálati helyeken szolgáljanak, ahová beosztották őket. A gyakorlati fogásokat azonban a káreseményeknél, a gyakorlatokon, illetve a képzések során sajátítják majd el. A tábornok felhívta a tiszthelyettesek figyelmét arra is, hogy tanuljanak sokat a tapasztalt kollégáktól, továbbá kijelentette, fontos, hogy a most felsorakozott tűzoltók minél előbb valódi tagjaivá váljanak a szolgálati helyüknek. A tábornok szólt arról is, hogy a tűzoltói hivatás komoly társadalmi megbecsüléssel bír, a most kibocsátott hallgatók dolga, hogy vigyázzanak erre az állampolgári bizalomra, őrizzék meg azt. Beszédében a vezérőrnagy arról is beszélt, hogy a katasztrófavédelem bizonyította, hogy mind civilizációs, mind természeti katasztrófák idején képes helytállni, példaként a 2013-as dunai árvízi helyzet kezelését említette. Góra Zoltán beszédében kitért a rendvédelmi életpályamodellre is, amelynek során a hivatásos állomány tagjai több alkalommal béremelésben részesülnek. Végezetül a tábornok köszönetet mondott a képzésben résztvevő intézményeknek, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ állományának, a támogatásért pedig a hallgatók családjának.
 
Hallgatói válaszbeszédet Kurucz Csaba tűzoltó őrmester mondott. Mint fogalmazott, amikor öt és felé hónappal ezelőtt megkezdték tanulmányaikat, néhányuknak furcsa volt visszaülni az iskolapadba, sokaknak viszont egészen közeli élmény volt a tanulás, hiszen meglehetősen sok volt a fiatal a csapatban. Az őrmester felidézte az elmúlt majdnem fél év történéseit, így azt, amikor először az alakiságot és a rendvédelmi alapismereteket sajátították el, közben megfelelő fizikai kondícióra is szert tettek, utána pedig következett a szakmai képzés. A képzési idő alatt a tűzoltói munka valamennyi területébe bepillantást nyertek, egyúttal közösségé is formálódtak. Kurucz Csaba úgy fogalmazott, a képzés végeztével más emberként, tűzoltóként mennek haza, ám tudatában vannak annak, hogy sok még a tanulnivaló, hiszen minden egyes ember munkája egy egész szolgálatra kihatással van. Végezetül az őrmester is a köszönet szavaival zárta beszédét.
 
A beszédeket követően, az ünnepség végén az országos katasztrófavédelmi főigazgató elismerést adott át a 2016/2017-es tanévben a Tűzoltó II. szakképzésben nyújtott kiemelkedő tanulmányi eredményéért Limbóczki János tűzoltó őrmesternek, Czirják Péter József tűzoltó őrmesternek, valamint Riebel Bálint tűzoltó őrmesternek.

Fotó: Jóri András - BM OKF


 

Kapcsolódó képek:

Több mint nyolcvanan tettek tiszthelyettesi fogadalmat Több mint nyolcvanan tettek tiszthelyettesi fogadalmat Több mint nyolcvanan tettek tiszthelyettesi fogadalmat
>>> További képek a galériában <<<