Hírek


Kovács Sándor magángyűjtő „kincsei” a Filmklubban
2017. szeptember 29. 11:54
A 2017 őszi első Filmklub vendége Kovács Sándor magángyűjtő volt, aki a tűzoltó készülék gyártás történetéről tartott rendkívül érdekes előadást. Sándor nem ismeretlen a tűzoltó szakma iránt érdeklődők körében, ugyanis programjainkon, a Múzeumok Éjszakáján, a Múzeumok Majálisán, és a Rendvédelmi Napon már sokszor megcsodálhatták gyűjteménye ritka darabjait. Ez alkalommal is jó néhányat elhozott hosszú évek alatt szerzett, féltő gonddal őrzött készülékei közül.

A diavetítéssel egybekötött történeti előadást mindvégig színesítette, hogy sok a képeken megjelenő készülék eredeti vagy a gyűjtő által reprodukált formában megnézhető, megfogható, sőt szét- és összeszerelhető volt a közönség számára. Így a program szinte végig interaktív, érdekfeszítő volt. A kb. 20 fős hallgatóság soraiban gyermektől idősig minden korosztály képviseltette magát.

A számos, bemutatásra került vízzel-, porral-, széndioxiddal-, gázzal tűzoltó készülék mellett szinte fénypontnak számítottak a tűzoltó bombák és a tűzoltó fáklyák. A tűzoltás technikai fejlődése, annak nehézségei, a tovább lépés finomságai fokozatosan világosodtak meg a közönség számára. Ennek ellenére az előadás végén is rengeteg kérdéssel „bombázták” Sándort. Az úgymond baráti beszélgetéssel záruló program végén azt is megtudhattuk hogyan vált szenvedélyévé a tűzoltó készülékek gyűjtése, hogyan fért el egy 49 m2-es lakásban több száz darab, és mennyivel jobb, ha egy kertes ház melléképülete ad otthont az ezer fölöttire duzzadt gyűjteménynek.

Nagy öröm számunkra, hogy a Filmklub iránti érdeklődés nem lankad, a törzsközönség mellett új arcok is rendre felbukkannak. Távozóban többen az októberi témáról érdeklődtek, sőt volt, aki programajánlatot is felvetett.

Köszönjük az érdeklődést, októberben is tisztelettel várjuk mindnyájukat!


 

Kapcsolódó képek:

Kovács Sándor magángyűjtő Kovács Sándor magángyűjtő