Hírek


Vizsgáztak a veszélyes áruk légi szállításának ellenőrei
2017. november 21. 08:54
November 13-16. között négynapos, a veszélyes áruk légi szállításának ellenőrzésével kapcsolatos képzés zajlott a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli objektumában. A kurzust vizsga zárta, amelyet huszonhárman teljesítettek sikeresen.

A veszélyes áruk légi szállításának ellenőrzését előíró hatályos jogszabály alapján Magyarország regionális nemzetközi repülőterein, valamint a repülőterekhez kapcsolódó külső telephelyeken bármelyik helyi és területi katasztrófavédelmi szerv szakemberei ellenőrizhetnek. 

A november 13-án kezdődött péceli képzésre azok a kollégák jelentkezhettek, akik rendelkeznek ADR-ügyintézői, vagy veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó katasztrófavédelmi ellenőri végzettséggel, vagyis birtokában vannak a veszélyesáru-szállítással kapcsolatos alapinformációknak.

A négy nap alatt a hallgatók Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport szaktanárai segítségével megismerhették a légi szállítási ágazatban felelős szereplők szakmai előírásait.

A gyakorlati napon életszerű körülmények között tanulmányozhatták a szállítási láncban szereplők feladatait a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren (FARNAIR Handling Kft., CELEBI Ground Handling Hungary LTD. És DHL Express). A hatósági feladatok végrehajtásához szükséges azon speciális ismereteket is elsajátították a szakemberek, amelyek a légi közlekedésről szóló törvény és az ICAO, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet 18. Annex Technológiai Utasításán és a IATA-DGR előírásain alapul, melyeknemzetközi szinten szabályozzák a veszélyes áruk légi szállítását.

November 16-án a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője Szkotniczky Gergely tű. alezredes tartott előadást a hatósági ellenőrzés tapasztalatairól, majd a tanfolyam résztvevői írásbeli vizsgát tettek.

A vizsgabizottság elnöke Jakab Gábor tű. alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyes Szállítmányok Főosztályának helyettes vezetője volt. A bizottság tagjai továbbá Kurtán Attila tű. százados és Korbély Barbara tű. százados, a KOK Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoportjától, valamint Tóthné Orbán Judit tű. százados, az intézet oktatási osztályáról.

Az írásbeli vizsga két részből állt, először egy harminc kérdésből álló tesztet kellett kitölteniük a hallgatóknak, majd egy esettanulmányt kellett hatósági szemszögből feldolgozniuk. A vizsgasor megoldására összesen százhúsz perc állt rendelkezésre, a feladat nehézségét jelzi, hogy a vizsgázók többsége maximálisan kihasználta az időkeretet. Az írásbeli megmérettetést a katasztrófavédelem 21fő és a Magyar Honvédség 2fő légügyiszakembere teljesítette sikeresen.

Fotó: KOK Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport- Pécel


 

Kapcsolódó képek:

Vizsgáztak a veszélyes áruk légi szállításának ellenőrei Vizsgáztak a veszélyes áruk légi szállításának ellenőrei Vizsgáztak a veszélyes áruk légi szállításának ellenőrei
>>> További képek a galériában <<<