Hírek


A Ne égess! 11 pályázat díjátadó ünnepsége a Múzeumban
2018. február 26. 08:34
Mindenekelőtt köszönet azoknak, akik segítsége nélkül nem jöhetett volna létre ez a díjátadó ünnepség. Támogatóink: a Center Színház, a Csodák Palotája, a Fővárosi Állat-és Növénykert, Jakus Péterné bábkészítő, a Kolibri Színház, a Lefi Cukrászda, a Magyar Tűzoltó Szövetség, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, az RS 9 Színház, a gróf Széchenyi Ödön Kulturális- és Sport Egyesület és az Új Színház. Köszönjük mindannyiuknak hosszú évek óta tartó önzetlen támogatást.

A 11. díjátadó ünnepség győztesei és helyezettjei már a 11:00 órás kezdési időpont előtt megérkeztek felkészítő tanáraikkal. Kissé izgatottan, de örömtől sugárzó arccal léptek a Múzeum Nagytermébe, ahol buzgón keresgélték rajzaikat, írásaikat a legjobb alkotásokból összeállított sokszínű kiállításon. Elkészültek az első fényképfelvételek az alkotásaik előtt büszkén pózoltó gyermekekről és nem kevésbé büszke szüleikről, felkészítő tanáraikról.

Az idei pályázat témája a tűzoltó verseny volt, azaz átélt, elképzelt esemény képi illetve írásos megjelenítése. Nagy örömünkre közel ezer versenymű érkezett. A színvonal a hagyományokhoz méltó volt, sőt az irodalmi kategóriában néhány igazi gyöngyszemre is lelt a zsűri, kinek munkája, a korábbihoz hasonlóan, most is igen nehéz lehetett.

Az eseményt Dr. Berki Imre múzeumigazgató nyitotta meg, köszöntve a résztvevő győztes, helyezett és jutalmazott gyerekeket, szüleiket, tanáraikat, a katasztrófavédelem részéről megjelent Diriczi Miklós tűzoltó ezredes urat, a Katasztrófavédelemi Oktatási Központ oktatási igazgatóhelyettesét, Szabó Ernő tűzoltó százados urat, a X. kerületi Tűzoltó Parancsnokság parancsnok helyettesét. Köszönetét fejezte ki a népes vendégsereggel szemben felsorakozott zsűrinek és a támogatóknak önzetlen segítségükért, elismerését fejezte ki a pályaművek készítőinek és az őket felkészítő tanároknak. Röviden áttekintette a pályázat múltját, majd megemlítette, bízik benne, hogy tovább folytatódik a sikeres sorozat.

A rendezvényen a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának Flórián kvintettje muzsikált, alkalomhoz illő vidám dalokkal szórakoztatva a jelenlévőket.

Ezt követően szponzoraink képviseletében Hanga Zoltán úr, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője és R. Takács Richárd úr, a Center Színház igazgatója mondott köszöntő beszédet.

Szász György úr, a Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola tanára következett, aki értékelte, méltatta a rajzpályázatra beküldött műveket, megszívlelendő tanácsokkal látta el a jövő művészpalántáit. Elmondta, milyen kiváló munkát végeztek a felkészítő tanárok. Az irodalmi pályázatok bírálója, a Két Zsiráf Ifjúsági Magazin főszerkesztője sajnos idén nem tudott részt venni az eseményen. Szöveges értékelését, dicséretét azonban elküldte, amelyet a helyezettek díjaik átvételekor hallhattak.

Ezután került sor a várva-várt díjátadásra. Diriczi Miklós tű. ezredes úr,  Dr. Berki Imre igazgató úr és Szabó Ernő tű. százados úr adták át a tárgyjutalmakat, míg Hanga Zoltán és R. Takács Richárd a támogatói ajándékokkal kedveskedett a nyerteseknek. A díjkiosztó után Diriczi ezredes úr megnyitotta a kiállítást, amely március végéig lesz megtekinthető múzeumlátogatóink számára.

 A kisdiákok izgatottan láttak neki a kapott ajándékok böngészéséhez, majd néhány perc múlva már felszabadultan csevegve eszegették a fogadásukra előkészített szendvicseket és a – stílszerűen marcipán tűzoltó autóval díszített – finom csoki tortát.

Ám ezzel a programnak még nem volt vége! A gyerekek Dr. Lindner Gyula játékos tárlatvezetésén ismerhették meg a múzeumot és a kerületi tűzoltók szertárába is bekukkanthattak. A felnőtteket Peterman József Attila ny. tűzoltó ezredes úr, a múzeum korábbi tárlatvezetője kísérte végig a múzeumon, szokásosan nagy sikerrel.

A búcsúzás pillanataiban sokan elismerően nyilatkoztak a múzeumi díjátadóról, a gyermek és felnőtt arcokon látszott, hogy élményekben gazdag néhány órát töltöttek nálunk.

 

                                                                                                 Dr. Berki Imre
múzeumigazgató


 

Kapcsolódó képek:

A Ne égess! 11 pályázat díjátadó ünnepsége a Múzeumban A Ne égess! 11 pályázat díjátadó ünnepsége a Múzeumban A Ne égess! 11 pályázat díjátadó ünnepsége a Múzeumban
>>> További képek a galériában <<<