Hírek


A tűzoltó készülék gyártás történetében tett időutazásunk végső állomásához ért
2018. március 01. 15:13
A program keretében Kovács Sándor magángyűjtő az 1700-as évek elejétől mutatta be a tűzoltó készülékek fejlődésének fontosabb állomásait. Örömteli, hogy a múzeumi Filmklub maroknyi csapatát a zord időjárás sem tudta eltántorítani.

A szakember februári, utolsó előadásában a hazai tűzoltó-készülékgyártás folytatásaként most az 1950-es évektől napjainkig tekintette át a legprominensebb eszközök gyártását és forgalmazását.

Az 1970-es évekig bemutatott eszközök közül ritkábban lehet találkozni a Fémlemezipari Művek 20 literes léghabbal oltójával, aminek a gyártása 1973-ban szűnt meg, a 40 literes fekvő léghabbal oltót pedig már 1964-től nem került forgalomba. A vetítéssel egybekötött előadást még élvezetesebbé tette, hogy a vásznon megjelenő egyedi darabokat a jelenlévők a kezükbe vehették, szét- és összeszerelhették, biztosítva ezzel az előző programokhoz hasonló interaktivitást.

A sorozatgyártásra nem került készülékek közül, aminek elsőként anyagi, másodsorban pedig műszaki okai voltak előadónk igazi büszkeségei, és féltve őrzött kincsei a Tűz és Víz Kft által gyártott Flórián család, a Tűzoltókészülék KTSZ TK I. típusa és a Tűzoltókészülék ISZ gyártó TKF 9 EN típusa, mely utóbbiról lehetséges, hogy még nem is hallottak a lelkes gyűjtők.

Persze nem árulunk el nagy titkot akkor, amikor azt mondom, mégis a legnagyobb érdeklődést a formatervezett darabok bemutatása övezte. A jövőt előre vetítő futurisztikus gépek megismerése kellő sikert aratott a hallgatóság soraiban. Méltó zárása ez a tűzoltó készülék gyártás története során tett időutazásunknak, amihez előadónk önzetlen, színes egyénisége, páratlan gyűjtő szenvedélye és szerény visszafogottsága még inkább hozzájárult.

A márciusi Filmklubunk előadója Dr. Zellei Gábor nyá. pv. ezredes úr az I. Világháború időszakából fog érdekes történeteket mesélni leendő hallgatóságunknak.

Várunk mindenkit tisztelettel!

 


 

Kapcsolódó képek:

A tűzoltó készülék gyártás történetében tett időutazásunk végső állomásához ért A tűzoltó készülék gyártás történetében tett időutazásunk végső állomásához ért A tűzoltó készülék gyártás történetében tett időutazásunk végső állomásához ért
>>> További képek a galériában <<<