Hírek


Március 1-je a Polgári Védelem Világnapja
2018. március 01. 15:32
Erre emlékezve a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoportja rövid megemlékezést tartott a hallgatói állománynak.

A Nemzetközi Polgári Védelmi Szervezet jogelődjei 1931-ig vezethetők vissza, bár a ma Genfi székhelyű szervezet 1972. március 1-én alakult újjá. Ezt az évfordulót kívánta emlékezetessé tenni a szervezet IX. közgyűlése, amely március elsejét jelölte meg a polgári védelem világnapjaként. Ezen a napon valamennyi csatlakozott ország, kormány megemlékezik a polgári védelemről, áldozatos munkát végző munkatársairól. Magyarországon először 1992-ben szervezték meg a Polgári Védelem Napját, ezzel is elősegítve a polgári védelem jelentőségének elismerését, és fejlesztésének nélkülözhetetlenségét.

Magyarországon első ízben 1935-ben született meg a hatósági légoltalom megvalósítását előíró, a légvédelemről szóló 1935. évi XII. törvénycikk, amelyet követett 1936-ban a „Légoltalmi Utasítás” kiadása. A törvénycikk megszületése jelentett kezdetet a hátország védelmének és annak létfeltételeit voltak hivatottak biztosítani.

A II. világégés során a légoltalmi szolgálatot teljesítő állomány sok hős áldozata árán bizonyította nemes küldetésének fontosságát.

Magyarország 1989-ben ratifikálta és hirdette ki az 1949. évi genfi egyezmény két jegyzőkönyvében foglaltakat, amely kimondja a polgári védelem humanitárius jellegét, azt határozottan elkülöníti a fegyveres erőktől, továbbá a polgári védelem feladatai közé sorolja a katasztrófák veszélyeitől való védelmezést, az életben maradás feltételeinek biztosítását.

A Polgári Védelmi Napra emlékezve 2018. március 1-jén Zalasch Zsolt tű. alezredes, a KOK Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport vezetője megemlékezett e jeles napról a Rendészeti Szervező Képzés Katasztrófavédelmi Szervező hallgatói előtt. Hangsúlyozta, hogy ez a nap nemcsak a polgári védelmi szakemberek ünnepe, hanem mindenkié, aki részt vesz a katasztrófák elleni védekezésben. A katasztrófák elleni védekezés a társadalom egészét integráló nemzeti ügy. ahol a társ-, együttműködő és civil szervek és szervezetek, valamint a lakosság köteles vagy önkéntes alapon végzik a katasztrófavédelmi szakemberek irányításával a lakosság védelmét.