Hírek


Előtérbe került az élelmiszer biztonság
2018. április 12. 15:02
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban: NÉBIH) Élelmiszer Biztonsági Nemzeti Referencia Laborban (továbbiakban: Labor) tettek szakmai látogatást a katasztrófavédelmi és az iparbiztonsági szervező szakasz hallgatói.

A korábbi szervező képzés által kialakított kitűnő szakmai kapcsolat eredményeként a hallgatók betekintést nyerhettek a NÉBIH-ben dolgozók mindennapi munkájába. A délelőtti esemény során NÉBIH biztonsági összekötője és a Labor vezető munkatársai ismertették az élelmiszerbiztonsági szakterületen végzett tevékenységi körüket.

Az előadássorozat a Hivatal szervezeti felépítésének és a szervezet tevékenységének bemutatásával kezdődött, melyet a szakterületek bemutatása követett, majd az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia, a Fehér Könyv ismertetésére került sor. Az első előadás a hatósági és oktatási tevékenységről szólt, a kommunikációs kampánnyal, a közérdekű üzenetekkel és az élelmiszerlánc-biztonsági üzenetek célba juttatásának lehetőségeivel kiegészítve. Szó esett még a kiemelt ellenőrzések tapasztalatairól, a szemléletformálás fontosságáról, a megcélozni kívánt célcsoportok ismertetéséről, illetve az aktuális akciókról, kampányokról. Bemutatásra került a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának munkája, elért eredményei és tevékenysége, külön hangsúlyozva, hogy ők végzik a kritikus infrastruktúra-védelemmel kapcsolatos feladatok ellátását is.

A következő előadásban az Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Labor munkájával ismerkedhettek meg a hallgatók, melynek során bemutatásra került a labor fő tevékenységi köre, az élelmiszer mikrobiológiai diagnosztikai tevékenység, a monitoring tevékenység, a referencia-laboratóriumi tevékenység, a hálózatirányítási és módszertani tevékenység, valamint az egyéb speciális feladatok. Ezt az alkalmazott vizsgálati módszerek bemutatása követte.

A harmadik előadásban a fertőtlenítőszerek ellenőrzésének tapasztalatai kerültek ismertetésre, külön elemezve a fertőtlenítőszerek, a fertőtlenítő hatású mosogatószerek, és a kézfertőtlenítők vizsgálatának módszereit valamint a vizsgálatok eredményeit. 

Az előadássorozat a genetikai módosított szervezetek bemutatásával, hazai és nemzetközi szabályozásával folytatódott. Külön kiemelésre került a GMO (olyan természetes szervezet, melyben a génállomány géntechnológiai módosítás által változott meg), az öröklődés, a genetikai módosítás folyamata, a génmódosítás, tulajdonság-módosítás lehetőségei, és a leggyakoribb GMO tulajdonságok.

Az elméleti részt az Élelmiszer Toxikológiai Nemzeti Referencia Labor tevékenységének és felépítésének bemutatása zárta, melynek során ismertetésre került a labor tevékenységi területe, működésének jogszabályi háttere, az EU Referencia Laborokkal való kapcsolattartás jelentősége, és a vizsgálati minták előkészítési folyamata, valamint az alkalmazott technikák.

A látogatás zárásaként a hallgatókat a szakemberek körbekísérték az elméletben már bemutatott laborokban, ahol a napi tevékenység végzése közben tekinthették meg az ott dolgozók munkáját. A felmerülő kérdésekre első kézből, közvetlenül az adott terület specialistáitól kapták meg a választ az érdeklődők.


 

Kapcsolódó képek:

Előtérbe került az élelmiszer biztonság Előtérbe került az élelmiszer biztonság