Hírek


Szent Flórián keresztény vértanú a tűzoltók védőszentje
2018. május 07. 09:00
2018. május 3-án a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ megtartotta tűzoltó napi ünnepi állománygyűlését.

A Katolikus Lexikon szerint védőszent az a szentté avatott személy, akit Szentszéki jóváhagyással égi oltalmazónak választ egy nép, egyháztartomány, lakóhely, jogi személy vagy embercsoport. Szent Flórián a tűzoltók, az ár- és tűzveszély által fenyegetettek és a kéményseprők védőszentje, minden évben május 4-én ünnepeljük. De ki is Ő valójában?

Flóriánnak, az "Isten tűzoltójának alakját az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre. A tűzoltók számára Flóriána tűzoltó munka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését.

Cesiaban (a mai Felső-Ausztria területén) született a III. század második felében Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége, bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán, rövidesen a Caecia erőd parancsnoka lett. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián- szinte kilátástalan helyzetből - megfékezett. Katonái, kiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Flóriánemberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát s hírét szájról szájra adva, született meg a Flórián-legenda.

A keresztényüldözés idején Flórián igazságérzete, emberségessége fellázadt az Aquiliniusz prefektura kegyetlenkedései ellen. Börtönben sínylődő 40 társa mellé állt, magát ő is kereszténynek vallva. Amikor megtagadta az áldozat bemutatását a római isteneknek, kegyetlenül megkorbácsolták, majd a császár parancsára 304. május 4-én kővel a nyakában az Enns fo1yóba vetették. A ránk maradt írásos emlékek szerint holtteste fennakadt egy sziklán, sas vigyázott rá, mígnem egy Valéria nevezetű keresztény asszony rátalált, kocsijába rejtve elvitte Lorchba és tisztességgel eltemettette. 

A lorchi Szent Flórián sír felett, amely körül híres kegyhely épült ki, ma az Ágoston rendi szerzetesek kolostora emelkedik.

Az ünnepségen az oktatási központ igazgatója Dr. Papp Antal tű. ezredes és igazgatóhelyettese, Diriczi Miklós tű. ezredes megkoszorúzták az udvaron álló Szent Flórián szobrot. A hallgatói ünnepi beszéd elmondása után igazgató úr elismeréseket adott át, végül a Szózat hangjaival és az elöljáró elköszönésével az ünnepség befejeződött.

Fotós: Novák József tű. ftzls. - KOK

 

Kapcsolódó képek:

Szent Flórián keresztény vértanú a tűzoltók védőszentje Szent Flórián keresztény vértanú a tűzoltók védőszentje Szent Flórián keresztény vértanú a tűzoltók védőszentje
>>> További képek a galériában <<<