Hírek


Ott voltunk a FENIX nemzetközi mentési gyakorlaton
2018. június 12. 16:10
2018.május 23. és 26 között a varsói Tűzoltó Főiskola Terepgyakorlati és Mentési bázisán került megrendezésre a XV-ik „FENIX 2018” Nemzetközi Mentési Gyakorlat Lengyelországban.

Az eseményen 13 európai ország képviseltette magát összesen 49 tűzoltóval. A KOK állományából a Tűzoltási és Mentési Szakcsoport két tanára vett részt az eseményen. A gyakorlatot megelőzően, áprilisban a KOK egyik tanára a gyakorlat előkészítése érdekében mentor-felkészítésen vett részt a helyszínen. 

Az országokat a tavalyi évhez hasonlóan a gyakorlatok megkezdése előtt csoportokba osztották. Idén a magyar csapat az ukrán csapattal került egy csoportba. A feladatokat a két ország tűzoltóinak együtt kellett végrehajtania.

Az első nap délelőttjén egy bajba jutott tűzoltó kimentése volt a feladat; valamint egy labirintuson történő átjutás. A gyakorlatokat légzőkészülékben, a mentést egy arra rendszeresített hevederekkel ellátott kimentő eszközzel kellett végrehajtani.

Délután közúti műszaki mentési gyakorlatok zajlottak. Itt először a lengyel tűzoltók mutatták be, hogy hogyan emelnek fel egy autóbuszt emelőpárnák segítségével, majd a magyar és ukrán csapatnak egy személyautóval ütközött autóbuszt kellett stabilizálni és rögzíteni, ahhoz, hogy a személyautóban meg lehessen kezdeni az életmentést. Ehhez rendelkezésre álltak ékek, faanyagok, hevederek illetve amerikai típusú támaszrendszerek. A feladatok végrehajtása közben volt lehetőség a lengyel, ukrán és magyar csapatok káresetekkel kapcsolatos tapasztalataik megosztására.

A következő nap délelőttjén az ukrán és magyar csapatnak egy nagy többszintes konténerházban keletkezett tűzet kellett eloltania és a bent rekedteket kimentenie. A gyakorlat végrehajtása kettő darab gépjárműfecskendővel és egy létrás tűzoltógépjárművel történt. A gyakorlat előtt meg lehetett tekinteni belülről a konténert, valamint megtörtént a gépjárműfecskendők málharendjének megismerése is. A magyar csapat kihasználta az alkalmat és megismertette a többi ország tűzoltóival a Board hordágyra kötözés technikáját.

Délután a már összeszokott ukrán-magyar csapatnak egy veszélyes épület külső falát kellett megtámasztani. 

A gyakorlat vitathatatlan érdeme, hogy a katasztrófavédelmi szakemberek az országaik jó gyakorlatait bemutatták, kiváló felkészültségük okán bármikor tudják egymást segíteni, s az is bebizonyosodott, hogy a magyar katasztrófavédelmi szakemberek magasan képzettek. 


 

Kapcsolódó képek:

Ott voltunk a FENIX nemzetközi mentési gyakorlaton Ott voltunk a FENIX nemzetközi mentési gyakorlaton Ott voltunk a FENIX nemzetközi mentési gyakorlaton
>>> További képek a galériában <<<