Hírek


ADR katasztrófavédelmi ellenőrök vizsgáztak Pécelen
2018. június 28. 14:22
Június 26-án vizsgázott le húsz katasztrófavédelmi szakember, akik június 11-én kezdték meg a veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzésével kapcsolatos képzést. Az írásbeli és szóbeli vizsga a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli objektumában zajlott.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok által delegált kollégák elméleti képzése június 11-én kezdődött meg. Az első héten a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ iparbiztonsági szakemberei tartottak előadásokat a hatályos jogszabályi előírások értelmezéséről és alkalmazásáról, a második héten pedig külső előadók bevonásával gyakorlatközpontú előadások keretében ismertették meg a hallgatóságot az eddigi ellenőrzések tapasztalataival.


A képzés záró napján, június 22-én a szakemberek egy négy helyszínen zajló szituációs gyakorlaton bővíthették tovább az elméleti oktatás során elsajátított ismereteiket: a hallgatók négy csoportra osztva teljes értékű katasztrófavédelmi hatósági ellenőrzést hajtottak végre, majd a feladatok végeztével ismertették az ellenőrzés során feltárt hiányosságokat. Minden feladatot közösen értékeltek a résztvevők és a gyakorlatot vezető oktatók.


A vizsgára június 26-án került sor a KOK péceli objektumában. A vizsgabizottság elnöke Kozma Sándor tűzoltó ezredes, a veszélyes szállítmányokra szakosodott főosztály vezetője volt. A bizottságban tagjai voltak a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoportjának tanárai, Kurtán Attila tűzoltó százados, Antal Ferenc tűzoltó alezredes és Korbély Barbara tűzoltó százados, valamint az intézet tanulmányi osztályát képviselő Tóthné Orbán Judit tűzoltó százados.


A vizsga két részből állt: az első részben a hallgatók írásban számoltak be tudásukról. Egy harminc kérdésből álló tesztet töltöttek ki, valamint feldolgoztak három esettanulmányt a hatósági ellenőrzés szemszögéből. Minderre százhúsz perc állt a rendelkezésükre. A vizsga második részében az előre meghatározott szóbeli tételek közül húztak a hallgatók, majd ezt követően tizenöt percük volt a felkészülésre, és ugyanennyi a válaszadásra.

A vizsgát sikeresen teljesítő szakemberek a vizsgabizottság elnökétől bizonyítványt vehettek át.

Az eddigi veszélyes áru közúti szállítási katasztrófavédelmi ellenőr tanfolyamok tapasztalatai és a szakmai visszajelzések alapján megállapítható, hogy megbízható és alapos tudást ad az ellenőrzést végrehajtó állomány számára, hogy a szakemberek szakszerűen és jogszerűen képesek legyenek végrehajtani feladataikat.

KOK Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport


 

Kapcsolódó képek:

ADR katasztrófavédelmi ellenőrök vizsgáztak Pécelen ADR katasztrófavédelmi ellenőrök vizsgáztak Pécelen ADR katasztrófavédelmi ellenőrök vizsgáztak Pécelen