Hírek


Országos iparbiztonsági versenyek a KOK közreműködésével
2018. szeptember 18. 10:56
2018. augusztus végén és szeptember közepén országos iparbiztonsági versenyek kerültek megrendezésre, amelyek lebonyolításában a Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport szakemberei is közreműködtek.

Szeptember tizennegyedikén két iparbiztonsági tárgyú verseny eredményét is kihirdették a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon: ekkor derült ki, hogy ki volt a legjobb az augusztus 27-29. között, Záhonyban megrendezett II. Országos RID Veszélyesáru-szállítási Vetélkedőn, illetve ki nyújtotta a legjobb teljesítményt a szeptember 12-13-án lebonyolított II. Országos Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egység Vetélkedőn.

A Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport részéről a veszélyes áru vasúti szállításával kapcsolatos versenyen Kurtán Attila tű. százados és Korbély Barbara tű. százados vett részt. A verseny 3 részből tevődött össze, egyrészt az elméleti ismereteket igénylő feladatlap kitöltése (teszt és esettanulmány), illetve két gyakorlati veszélyesáru-szállítás ellenőrzési komplex feladat: egy küldeménydarabos és egy tartályos szállítás ellenőrzése valós helyszíneken. A szakcsoport szakemberei a tartályos szállításhoz tartozó két pályán teljesítettek pályabírói feladatokat.

A látottak alapján a pályabírók összességében úgy vélték, hogy a meglévő stabil szakmai tudás mellett az előző verseny óta a módszertani szempontból jelentős fejlődésen mentek át a csapatok, egyebek mellett javult a parancsnoki munka, a csapaton belüli kommunikáció, ám maradtak még fejlesztendő területek.

A KSE Vetélkedőn 3 gyakorlati pálya és egy, az elméleti feladatoknak helyett adó állomás került kialakításra. A szakcsoportot Körössy Tibor tű. alezredes és Korbély Barbara tű. százados képviselte, akik főleg a tesztfeladatok összeállításában, annak értékelésében segédkeztek. Ezen kívül az egyes állomásokon végzett felderítési munkát is megtekintették, és ezek, valamint a versenyértékelő megbeszélés alapján gyűjtöttek tapasztalatot és vonták le következtetéseiket. Mindezeket nem csak a speciális tanfolyamokon, hanem a mindennapi oktatási tevékenység során is hasznosítani tudják (taktika, kommunikáció, eszközhasználat, felderítés módszertan).

Noha a versenyzők a felderítőműszerek használatát jól ismerik, a tesztfeladatok értékelése alapján kiderült, hogy a felkészülés során nagyobb hangsúlyt kell fektetni azokra az ismeretekre, amelyek a műszerek működés-elméletéhez kapcsolódnak.

A pályabírói feladatok végrehajtása során rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek a tanár kollegák a megyei szakemberek ellenőrzési-, felderítési taktikájával, valamint szakmai ismereteinek mélységével kapcsolatban, amelyeket hasznosítani tudnak, és az elkövetkezendő tanfolyamokon az oktatásba is beépítenek.