Hírek


Október 23-ai megemlékezés az Oktatási Központban
2018. október 25. 11:28
A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ törzs- és hallgatói állománya nemzeti ünnepünk alkalmából méltó megemlékezést tartott.

A tornateremben felsorakozott a tanintézet törzs- és hallgatói állománya, elhangzott a Himnusz, a hallgatói beszéd és az ünnepség zárásaként a Szózat.

Mit ünneplünk október 23-án? -  Íme a válasz…

1956. október 23-án Budapesten az egyetemi diákság felvonulásával kezdődött a megszállás és az elnyomás elleni felkelés. A diákfelvonulások után a Parlament előtt már több százezer fő hallgatta Nagy Imre reformokat ígérő beszédét. A fegyvertelen tömegre a Rádió épületénél leadott sortűz hatására fegyveres felkelés bontakozott ki. A tüntetők ledöntötték a Dózsa György úti Sztálin-szobrot és hajnalra elfoglalták a Magyar Rádió épületét.

Bár az elkövetkező napokban Nagy Imre törvényesen megalakult kormánya megtette a kezdő lépéseket a demokratikus átalakulás felé, és a szovjet csapatkivonási tárgyalások is megkezdődtek, de az orosz tankok november 4-én hadüzenet nélkül mégis megindultak a főváros ellen. A túlerő legyűrte a felfegyverzett civil felkelőket.

A forradalom leverését követően tilos volt október 23-ára emlékezni.

1991 óta azonban nemzeti ünnep.

Október 23-a jelképpé válását jelzi, hogy 1989. október 23-án az akkori megbízott államfő, Szűrös Mátyás a Parlamentnél összegyűlt százezres tömeg előtt kiáltotta ki a III. magyar köztársaságot.

Az új, demokratikusan választott Országgyűlés nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át az 1991. évi VIII. tv. alapján, amelyet a 2012-es Alaptörvény is megerősített.


 

Kapcsolódó képek:

Október 23-ai megemlékezés az Oktatási Központban Október 23-ai megemlékezés az Oktatási Központban Október 23-ai megemlékezés az Oktatási Központban
>>> További képek a galériában <<<