Hírek


A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ fogadta a Berlini Tűzoltóság egy tagját
2018. november 07. 14:28
A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban tartózkodott szakmai gyakorlaton 2018. október 8. és 30. között a Berlini Tűzoltóság egy tagja. A német vendég megismerte a katasztrófavédelem és ezen belül a KOK tevékenységét, gyakoroló pályáit. Részt vett több, a hallgatók számára szervezett gyakorlaton, többek közt egy műszaki mentési gyakorlat taktikai előkészítésén, ahol megtekintette a gyakorlatot, és a gyakorlat elemzésekor ismertette a Berlini Tűzoltóságon használatos taktikát.

Lehetősége volt összehasonlítani a két országban alkalmazott alkalmassági vizsgákat, illetve tájékoztatást kapott az önkéntes tűzoltók magyarországi szerepvállalásáról.

A német kolléga itt tartózkodása alatt egyik nap Nemzeti Közszolgálati Egyetem vendége volt, megismerte a Katasztrófavédelmi Intézet tevékenységét. Látogatást tett több tűzoltóparancsnokságon, többek közt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dologház utcai épületében, ahol megtekintette a hírközpontot és a szertárat.  Látogatása idején részt vett a 9. kerületben megrendezett WEBER Rescue által szervezett tanfolyamon, eszközbemutatón.

A balatoni Vízi Mentési Rendőrkapitányság is fogadta a vendéget. A téma azért volt a vendég számára érdekes, mert Berlin saját búvárcsapatot tart fent a vízről és vízből mentési feladatok ellátására, a Spree folyón történő műszaki balesetek kezelésére.

Október 18-án a német vendég a KOK Műszaki Szakcsoportjának térképészeti gyakorlatán vett részt. Kifejezetten örült neki, hogy felfrissítheti a hadseregben szerzett tudását. Ezen a délutánon megtekintette a légzőkészülék gyakorló pályán zajló gyakorlatot. A gyakorlat nem volt számára újdonság, mert a Berlini Tűzoltóságon az éves alkalmassági vizsga része a gyakorlópálya teljesítése. Megdicsérte a gyakorlatot végrehajtó kollégákat, hogy okosan, tartalékolva a levegőt mégis jó időt futva hajtották végre a gyakorlatot.

A hospitálás utolsó napján Buscham urat az Országos Mentőszolgálat Irányító Központjában fogadták, majd megtekintett egy 9. kerületi mentőállomást. A téma nagyon fontos volt számára, mert a Berlini Tűzoltóság mentős feladatokat is ellát, a készenléti állomány 12/24 órás szolgálatot ad, melyből kettőt tűzoltó gépjárművön, kettőt pedig mentőautón teljesítenek. A három hét alatt a német tűzoltó kolléga átfogó képet kapott a hivatásos tűzoltók kiképzéséről. Elbúcsúzáskor a vendég méltatta a katasztrófavédelemben dolgozók fegyelmezettségét, hivatástudatát, szakmai felkészültségét. Kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos a nemzetközi együttműködés, melyben a szakmai tudások szabadon áramolhatnak. Reményét fejezte ki, hogy a hospitálási program tovább folytatódik.