Hírek


1956 - egy muzeológus szemével
2018. november 29. 15:49
Az év utolsó Filmklubján ismét számíthattunk elmaradhatatlan törzsközönségünkre és a témának köszönhetően néhány egykori kolléga is ellátogatott hozzánk. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Horváth Nándor úr, aki az események alatt személyesen vett részt a múzeumi tűz oltásában,

Előadónk dr. Papp Gábor – a Magyar Természettudományi Múzeum tárigazgatója, főmuzeológusa – lelkes kutatásának köszönhetően az 1956-os forradalmat most egy „tűzoltó” szemével láthattuk.

Lépésről lépésre mutatta be az eseményeket, az október 24-ei Magyar Nemzeti Múzeum központi épületében történt első tűzriasztástól egészen október 30-áig, amikor is a tűz martalékává vált a Természettudományi Múzeum itt működő Ásvány- és Kőzettára, Föld- és Őslénytára, valamint az akkoriban rendkívül gazdag gyűjteménnyel rendelkező Afrika-kiállítása. Érdekfeszítő volt hallgatni, amint időrendben áttekintette a múzeum körüli harcokat és tüzeket, illetve beszámolt a tűzoltók áldozatos munkájáról.

Az időutazás során nem maradtak el az ok-okozati összefüggések, a korabeli tudósítások és a politika által propagált hírek boncolgatása sem. A sok-sok információt, történetet, elemzést, összegzést hallgatva szinte észrevétlenül szaladt el több mint másfél óra.

Az előadás végén hosszú, kötetlen, baráti hangulatú beszélgetés alakult ki előadó és hallgatósága között.


 

Kapcsolódó képek:

1956 - egy muzeológus szemével 1956 - egy muzeológus szemével 1956 - egy muzeológus szemével
>>> További képek a galériában <<<