Hírek


Átestek a tűzpróbán az Oktatási Központ ifjoncai
2018. december 07. 13:19
Hideg fejjel mentek a tűzbe a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban tanuló leendő tűzoltók november elején. A Tűzoltó II. tanfolyamon résztvevő öt osztály ugyanis tűzoltási gyakorlattal zárta a képzés első modulját.

A gyakorlat helyszíne a KOK hatvan-nagygombosi gyakorlópályája volt, ahol a többi osztály mellett Vass Zoltán tűzoltó százados az általa vezetett béta szakaszt is alávetette a tűzpróbának. Az „Égés-, és oltáselmélet” órán tanult elméletet most a valóságba is át kellett ültetni, testközelből megtapasztalva a lángok erejét.

A százados így számolt be az ott történtekről: 

„A napot tálcatűz oltással kezdtük, melyen keresztül az oltóporok, oltóhabok, oltógázok oltóhatását figyelhettük meg. Elméletben sokat beszéltünk az acetilén gáz veszélyes tulajdonságairól, az ebből fakadó oltási nehézségekről. A gyakorlat következő lépcsőjeként kalcium-karbidból fejlesztettünk acetilén gázt víz segítségével, meggyújtottuk, majd próbáltuk több oltási módszerrel is eloltani, az eredmény természetesen sikeres volt.”

Ezt követően az osztály két csoportban folytatta a munkát. A hallgatók több állomáshelyet próbálhattak forgószínpadszerűen, így figyelhették meg a különbféle habsugárcsövek habképzését, a vízpajzsot és a „B”, „C” sugárcsövekkel előállítható sugárképeket, az adagolási intenzitás változtatásával elérhető teljesítményeket, valamint az impulzusoltó berendezés működését.

A gyakorlat zárása igazán maradandó élményt okozott az ifjaknak. Amikor lángba borult a gyakorlómedence, akkor vált igazán érzékelhetővé a tűz ereje. Itt a leendő tűzoltók az éghető folyadékok tüzeinek oltását gyakorolták. A medence félig nyitott „kőalajszármazék-tárolóként” funkcionált, néhány száz liter gázolajat és benzint nyelt el, amit nátrium rúddal gyújtottak be. A hatalmasra felcsapó lángokat légzőkészülékben, védősugárral közelítették meg a lelkes tanulók, akik oltás közben megfigyelhették a sugár használatát, működését, a védőruhák védőképességét, az ilyen esetekben alkalmazható tűzoltási technikákat.

A gyakorlat eredményes volt, foglalta össze a napot a százados. „A hallgatók koncentráltak voltak, példaértékű fegyelemmel és a jelen tudásuknak megfelelő szakszerűséggel hajtották végre a meghatározott feladatokat.”

Vass Zoltán hozzátette: „Osztályfőnökként jó volt látni, hogy a jövőbeli tűzoltók már pályájuk e korai szakaszában is rendelkeznek a kellő elhivatottsággal.”


 

Kapcsolódó képek:

Átestek a tűzpróbán az Oktatási Központ ifjoncai Átestek a tűzpróbán az Oktatási Központ ifjoncai Átestek a tűzpróbán az Oktatási Központ ifjoncai
>>> További képek a galériában <<<