Hírek


Gázkitörés Zsanán – 40 éve történt
2019. január 24. 14:37
1979. január 24-én hajnalban a dél-alföldi kis település, Zsana határában található földgázmező E-2-es jelű próbakútjából kiszabaduló gáz kigyulladt, és csak huszonhárom nap megfeszített munkájával, február 15-ére sikerült a keletkezett tüzet eloltani, valamint a kutat lezárni.

Az Alföldön az 1950-es évek végétől került előtérbe a terület fúrásos kutatása a feltételezett földgáz- és olajkészletek megtalálására. A zsanait megelőzően számos kisebb mértékű kitörés is előfordult, az első jelentősebb baleset 1968 decemberében, Algyőn történt, ahol közel 1 hónap küzdelem után, szovjet segítséggel tudták a tüzet megfékezni és a baleset következményeit felszámolni.

Az algyői, és az azt követő kitörések tapasztalatai Zsanán nagyban segítették a tűzoltók és az időközben állandósult kitörésvédelmi mentőcsapat munkáját. Ekkor már két darab – szovjet mintára épített, majd továbbfejlesztett – turbóreaktív oltógép (TRO) is rendelkezésre állt, amely a hasonló típusú olaj- és gáztüzek elfojtására a leghatékonyabb eszköznek bizonyult.

A 70-es években szolgálatba állított TRO járművek erejét a ZIL-131 alvázra helyezett VK1-A típusú – eredetileg egyébként a MÍG-15-ös vadászgépekben használt – sugárhajtómű adta. A gázturbina fúvócsövéből nagy sebességgel kilépő gázsugárba három sugárcsövön keresztül kb. 6000 liter vizet juttatnak percenként. A gázáram nagy sebessége a vízsugarat elporlasztja, az így létrejövő vízköd, inert gáz és gőz keveréke hőt von el a tűztől és fojtó hatást fejt ki.


 

Kapcsolódó képek:

Gázkitörés Zsanán – 40 éve történt Gázkitörés Zsanán – 40 éve történt Gázkitörés Zsanán – 40 éve történt