Hírek


A korai légoltalom bemutatása egy polgári védelmi szakember által
2019. február 05. 15:23
A Filmklub évadnyitó programjaként dr. Zellei Gábor nyá. pv. ezredes úr közönsége számára a korai LÉGOLTALOM megteremtését mutatta be az I. világháború időszakában. A jól felépített előadásában a Nagy Háború centenáriuma kapcsán publikált kutatási eredményekre alapozva ismertette, hogy mik voltak azok az első légi háborús tapasztalatok, amik segítették és sürgették a két világháború között hazánkban az akkor már törvénnyel megalapozott légoltalmi rendszer létrejöttét.

A hosszú előadás ellenére a figyelmet sikerült olyan érdekességekkel fenntartani, mint a léggömbzár – a 100 m körüli léggömböket maximum 3000 m magasra engedték fel, mely „acélpókháló” jelentős légteret volt képes lezárni . A Magyar Királyság területén is jelentős szerepet játszott a passzív légvédelem egyik eszközeként, ami hatékonyan egészítette ki a bombázók elleni harcban az aktív légvédelem fegyvernemeit, a légvédelmi tüzérséget és a vadászrepülőket.

Mivel hallgatóságunk között a honvédség kötelékében szolgáló tűzszerészeket is üdvözölhettünk, kérdésként merült fel lelkes törzsközönségünk soraiban, hogy munkája során milyen gyakorisággal kerül elő első világháborús bomba?

Februári Filmklubunkon a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság videó csoportja tekint vissza a 2018-as esztendő nagyobb káreseteire.

 

Várunk mindenkit tisztelettel!


 

Kapcsolódó képek:

A korai légoltalom bemutatása egy polgári védelmi szakember által A korai légoltalom bemutatása egy polgári védelmi szakember által