Hírek


A KOK igazgatója az Európai Tűzoltó Iskolák Szövetségének (EFSCA) éves rendes közgyűlésén
2019. június 27. 13:05
Az Európai Tűzoltó Iskolák Szövetsége (EFSCA) 2019. május 21. és 24. között, az Észt Biztonságtudományi Akadémia meghívására Tallinnba tartotta a 2019. évi rendes közgyűlését, amelyen Magyarországot a KOK Igazgatója és a KOK Nyelvi Szakcsoportjának szakügyintézője képviselte. Az idei év fő témája a „Kárhely parancsnok képzés és annak fejlődése” címet kapta.

Az első tanácskozási napon a KOK delegációja megtekintette az öt oktatási intézményt egyesítő Észt Biztonságtudományi Akadémia Mentési Főiskoláját. Ezt követően a Katalán Polgári Védelmi Intézet mutatta be a kárhely parancsnok képzés hatékonyságát elősegítendő új technológiák kidolgozására 2018-ban létrehozott kutatócsoport munkáját. Harmadikként a Dán Sürgősségi Ellátás Ügynökség (DEMA) Oktatási és Képzési részlegének igazgatója tartotta meg beszámolóját a szimulációs eszközök oktatásban történő használatát vizsgáló kutatás eredményéről. A Belarusz Polgári Védelmi Egyetem első helyettes vezetője előadásából megtudtuk, hogy az egyetem 70 féle oktatási programot kínál kárhely parancsnok képzésben. A Berlini Tűzoltó Iskola nemzetközi referense elmondta, hogy iskolájukban a képzés több módszer együttes alkalmazásával megy végbe. Egyrészről, valós esetek ihlette szerepjátékokon keresztül, másrészről asztali modellezés segítségével, harmad részben pedig XVR illetve saját fejlesztésű szimulációs program (Fire Studio) felhasználásával.  A portugál Nemzeti Tűzoltó Iskola igazgatója az „Erdőtüzekkel kapcsolatos képzés és elemzői feladatok” címet viselő előadásában ismertette, hogy az utóbbi 30-40 évben Portugáliában végbemenő fejlesztések milyen hatással vannak az egyre nagyobb területeket érintő és egyre hosszabb ideig tartó erdőtüzekre. A második tanácskozási nap első előadását a Koszovói Nemzetbiztonsági Akadémia küldöttje előadásában hallgatta meg a KOK delegációja. Koszovóban a védekezéssel kapcsolatos feladatok helyi és állami kormányzati szervek között oszlik meg. Az Észt Biztonságtudományi Akadémia előadója ismertette hogyan vizsgálják, hogy a képzésben elsajátított tudás milyen mértékben épül be a kárhely parancsnokok mindennapi munkavégzésébe, illetve hogyan segíti a döntéshozatalt.

A második tanácskozási nap utolsó előadása a Holland Tűzoltó Akadémia által vezetett ERASMUS+ keretében végzett kutatásukról szólt, mely 7 különböző tűzoltó iskola közreműködésével valósult meg és mely a beavatkozó tűzoltók érzékszervei fejlesztésére szolgáló oktatási platformok beválását vizsgálta.


 

Kapcsolódó képek:

A KOK igazgatója az Európai Tűzoltó Iskolák Szövetségének (EFSCA) éves rendes közgyűlésén A KOK igazgatója az Európai Tűzoltó Iskolák Szövetségének (EFSCA) éves rendes közgyűlésén A KOK igazgatója az Európai Tűzoltó Iskolák Szövetségének (EFSCA) éves rendes közgyűlésén
>>> További képek a galériában <<<