Hírek


A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ két tanára részt vett a FENIX nemzetközi mentési gyakorlaton
2019. július 02. 11:23
2019. június 12 és 15 között immáron 16. alkalommal került megrendezésre a „FENIX 2019” Nemzetközi Mentési Gyakorlat a varsói Tűzoltó Főiskola Terepgyakorlati és Mentési bázisán, Lengyelország Nowy Dwor Maz településén.

Az eseményen 11 ország képviseltette magát összesen 21 tűzoltóval. A KOK állományából a Tűzoltási és Mentési Szakcsoport két tanára vett részt az eseményen, akik lehetőséget kaptak nem csak arra, hogy a magyar műszaki mentési módszereket és technikákat megosszák hanem, hogy más országbeli folyamatokat is megismerjenek és elsajátítsanak. A gyakorlaton a magyar csapatot Leitner Béla tű. főtörzszászlós és Karvai Kund Vilmos tű. zászlós képviselte

A június 13-án tartott reggeli megbeszélést követően az országokat színek szerint 4 nagyobb csoportra osztották: sárga, zöld, piros és kék. A magyar csapat a kék összetettbe kapott helyet USA, Észtország és Lengyelország mellett.

Minden gyakorlati nap egy adott téma köré csoportosult. Az első nap a közlekedési balesetekről és azok műszaki mentéséről szólt. A nap első felében a nehéz tehergépkocsik megtámasztási és fixálási lehetőségeinek, új módszereinek bemutatása és gyakorlása történt, valamint az említett járművek emelésre szolgáló pontjainak kiválasztása és az ehhez szükséges eszközök (Vetter párna, erős támasz rendszerek) használata. A délután két személygépkocsis baleset felszámolására került sor. Miközben az egyik gépkocsi négy keréken, az árok alján megállt, addig a másik személygépkocsi fejetetején az első autónak nekicsúszva az árok partján landolt. A csapatnak a fejetetején álló személygépkocsiba szorult gerincsérült személyt kellett a feladatra előkészített eszközök segítségével a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban kimentenie. A feladat végrehajtása sikeres volt. Ezután a beavatkozás alternatív megoldásainak lehetőségeit beszélhette át a csapat az instruktorral.

A Nemzetközi Mentési Gyakorlat 2. és egyben utolsó napját a mélyből való mentés témaköre, azon belül a munkagödör és a kútból való mentéstechnika határozta meg. Az első gyakorlat egy munkagödörbe rekedt és félig betemetett személy kimentése volt. A nap második felében az épülettüzet szimuláló konténerház szolgált a kútból való kimentés helyszínéül.

A gyakorlat vitathatatlan érdeme, hogy a magasan képzett magyar katasztrófavédelmi szakemberek nemzetközi környezetben is megállják helyüket.


 

Kapcsolódó képek:

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ két tanára részt vett a FENIX nemzetközi mentési gyakorlaton A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ két tanára részt vett a FENIX nemzetközi mentési gyakorlaton