Hírek


Karneváli hangulat a 12. Kőbányai Rendvédelmi Napon
2019. szeptember 02. 07:36
Augusztus utolsó szombatján ezúttal már tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Kőbányai Rendvédelmi Napot. Az eseményhez - az elmúlt évekhez hasonlóan - a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma is csatlakozott.

A tűzoltóság történetét felidéző tablók mellett Kovács Sándor gyűjtő korabeli kézi tűzoltó készülékeinek legérdekesebb darabjai is vonzották a tömeget a múzeum kijelölt sátrához. Az érdeklődők sok újdonságot tudhattak meg a közelben elhelyezkedő múzeum értékeiről, de még többen fogadkoztak, hamarosan ellátogatnak a múzeumba, hogy a teljes kiállítást is megtekintsék. A nagy hőség ellenére rengetegen lelték kedvüket a bőségesen kínált játékokban, feladatokban. Míg a felnőttek és a nagyobb gyerekek tűzvédelmi teszteket tölthettek ki, illetve logikai játékok megoldásával foglalatoskodtak, a kisebbek színeztek, rajzoltak és lelkesen próbálgatták a számukra méretezett tűzoltó sisakokat és zubbonyokat. A debreceni diáktűzoltók hagyományos eszköze, a gerundium iránt is nagy volt az érdeklődés, bár annak vízszintes kitartása komoly erőpróbát jelentett az arra vállalkozóknak.

A rendezvény számos színes programmal várta az érdeklődőket. A korai érkezőket hagyományosan a Készenléti Rendőrség zenekarának műsora fogadta, majd a megnyitó ünnepség percei következtek. Folyamatosan zajlottak az események, melyek közül a legnagyobb sikert kétség kívül a Készenléti Rendőrség lovas-és kutyás bemutatói aratták.  Emellett „nagy port kavart” a mentőhelikopter érkezése, melynek megtekintéséről senki sem akart lemaradni, így mindenfelől futva érkeztek a nézők. Nagy figyelemmel kísérték az Országos Mentőszolgálat és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság látványos mentési gyakorlatát, de a rendvédelmi járművek felvonulása és az intézkedéstaktikai bemutató is hasonló érdeklődésre tartott számot. A rendezvényen lehetőség adódott, hogy bárki kipróbálhassa, milyen csöpp hely van egy tank belsejében, mennyi ideig tud a magasban tartani egy helikoptert a szimulátorban, hogyan nyújthat elsősegélyt, milyen érzés is a füstsátor belsejében tájékozódni, vagy magasba emelkedni az emelőkosár segítségével. Aki arra vágyott, fotó is készülhetett róla rabruhában, miközben a Budapesti Fegyház és Börtön jelenlévő szakembereitől is kedvére érdeklődhetett. A színpadon szólt a zene, gyerekprogramok zajlottak, vagyis igazi karneváli hangulat uralkodott, melynek nyilvánvalóan elsődleges célja az volt, hogy a lakosság játékosan, illetve szórakozva tájékozódhasson a rendvédelmi szervek felelősségteljes munkájáról.


 

Kapcsolódó képek:

Karneváli hangulat a 12. Kőbányai Rendvédelmi Napon Karneváli hangulat a 12. Kőbányai Rendvédelmi Napon Karneváli hangulat a 12. Kőbányai Rendvédelmi Napon
>>> További képek a galériában <<<