Hírek


Tanáraink a BrandHáz-ban
2019. szeptember 04. 14:05
A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ állományának delegációja 2019. augusztus 28. és 29. között, a Burgenlandi Tartományi Tűzoltó Iskolában tett szakmai látogatást, melynek során az oktatást segítő új, kiépített részegységeket valamint gyakorlati helyszíneket mutatták be.

Az Iskolát és a kollégiumot képező két főépületet hosszú, egymással szemben elhelyezkedő körülbelül 10-10 tűzoltó jármű befogadására képes szerállás követi, amelyeket szükség esetén (pl. szélsőséges időjárás) előadási, szerelési foglalkozásokra (síkba szerelés, komplex szerelés) és gyakorlati helyszínekként (műszaki mentés, mélyből-magasból mentés) lehet alkalmazni a bent lévő hely és kiépített infrastruktúra alkalmazásával. Az úgynevezett „Brand Ház” egy többszintes gyakorlóhelyszín minden lakóházban előforduló tűzhelyszín szimulálására képes, mint például garázs, konyha, hálószoba tüzek, gázvezeték sérülések.

A gyakorlaton résztvevők tevékenységét mindvégig szigorú felügyelet alatt tartják az oktatók, mivel az összes gyakorlati helyszín be van kamerázva és a kamerák képei a szomszédos épületben elhelyezett számítógépes irányítóteremben jelennek meg. Az irányítóteremből állítják be a tűzhelyszíneket is, továbbá kommunikálnak a beavatkozókkal. Az iskola területét végül egy kialakított út pálya szakasz és a mellette lévő műszaki-mentésekre alkalmazható gyakorló terület zárja. Itt a különböző jármű tüzeit, műszaki mentését, vágási gyakorlatok, tűzoltó daru gyakorlatok, nehéz teher és szállító járművek mentési gyakorlatát, vasúti teher járművek mentési gyakorlatát, veszélyes anyag jelenlétében lévő káresetek és stb. lebonyolítását képes az iskola megszervezni és végrehajtani.

Következő nap, a magyar delegáció részletes előadást hallgathatott meg, valamint bővebb betekintést kaphatott a „Brand Ház” tűz-szimulációs gyakorló épület technikai és felhasznált berendezései állapotáról, azok működtetéséről, valamint a 10 év aktív használat után összegyűlt ötletek és felújítások sorával, azok végrehajtásának állapotáról.  A „Brand Ház” bejárása alatt, helységről helységre mutatták be a magyar delegáció tagjainak a jelenleg kivitelezhető gyakorló funkciókat, valamint a helyszínek átalakításának terveit, a felhasznált gáz cseréjének szükségét.

A „Brand Ház” bejárását követően az iránytó központ megfigyelő és gyakorlat végrehajtó programjainak a bemutatására került sor. A Burgenlandi Tartományi Tűzoltó Iskola kollégáitól szerzett tapasztalatok és információk nélkülözhetetlenek a jövőbeli saját, KOK által üzemeltethető tűz-szimulációs gyakorló ház tervezetének előkészítéséhez.


 

Kapcsolódó képek:

Tanáraink a BrandHáz-ban Tanáraink a BrandHáz-ban Tanáraink a BrandHáz-ban