Pályaorientáció a katasztrófavédelemben – kritériumok és módszerek

2019. november 13. 10:40

A fenti címmel rendeztek nemzetközi tudományos konferenciát november tizenkettedikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ által szervezett rendezvényen hazai és külföldi példákon keresztül ismerhette meg a hallgatóság azokat a módszereket, amelyeket a különböző szervezetek személyi állományuk gyarapítása, megtartása, az utánpótlás biztosítása érdekében alkalmaznak.

A konferenciát a BM OKF főigazgatója nevében Vietórisz Ágnes tűzoltó ezredes, a főigazgatóság humánszolgálatának vezetője nyitotta meg. A hallgatóságban helyet foglalt mások mellett Kovácsné dr. Szekér Enikő büntetés-végrehajtási ezredes, a Belügyminisztérium Közszolgálat-fejlesztési és Stratégiai Főosztályának vezetője, dr. Janza Frigyes ny. rendőr vezérőrnagy, a BM oktatási főszemlélője és dr. Papp Antal tűzoltó ezredes, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ igazgatója.
 
A megnyitót követően a humánszolgálat vezetője és a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöki minőségében Papp Antal átadta a tudományos tanács pályázatának díjait. Az első helyezést Némethné Unyi Boglárka nyerte el „A toborzás hatékonyságának növelése középiskolások körében; a tűzoltó hivatás népszerűsítése” című tanulmányával. A tudományos tanács különdíjat is kiosztott, ezt Huber Hanna, Takács Vivien és Kovács Kolos vehette át közös alkotásáért, a „Tűzoltók munkája” című kisfilmért.
 
A nap első előadását Kovácsné dr. Szekér Enikő büntetés-végrehajtási ezredes, a Belügyminisztérium Közszolgálat-fejlesztési és Stratégiai Főosztályának vezetője tartotta, aki arról értekezett, milyen jelentőséggel bír a személyügyi szakterület a közszolgálatban. Emlékeztetett egyebek mellett arra, hogy az állam működésének egyik alappillére a stabil, jó minőségű, tudást hordozó emberi erőforrás.
 
A BM OKF humánszolgálatának vezetője előadásában részletesen ismertette a katasztrófavédelem humán erőforrásának biztosítása, az utánpótlás érdekében alkalmazott módszereket. Vietórisz Ágnes beszélt a szakképzésekről, a katasztrófavédelmi felsőoktatásról, és a hamarosan meginduló tűzvédelmimérnök-képzésről.
 
Ezt követően a konferencia résztvevői Thomas Knauer, a Berlini Tűzvédelmi és Mentési Akadémia oktatási igazgatóhelyettese tolmácsolásában az intézmény toborzó módszereivel ismerkedhettek meg. A szakember sorra vette azokat a csatornákat, amelyeken keresztül igyekeznek elérni a fiatalokat, szó esett a figyelemfelhíváshoz használható eszközökről is. Előadásának második felében Thomas Knauer a német tűzoltók oktatását, képzését mutatta be.
 
A katonaság toborzó tevékenységét Durgó Tamás őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Toborzó és Érdekvédelmi Osztályának vezetője mutatta be. A honvédség után a büntetés-végrehajtás toborzási módszereibe tekinthettek be a konferencia résztvevői Győri Levente büntetés-végrehajtási ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Oktatási és Szociális Osztályának vezetője jóvoltából. A délelőtt utolsó előadásában Némethné Unyi Boglárka ismertette díjnyertes tanulmányának részleteit. Bemutatta, mi jellemzi az úgynevezett Z-generáció tagjait, hogyan viselkednek a fiatalok a munkaerőpiacon, milyen elvárásaik vannak, hogyan lehet őket megszólítani, végül pedig megtartani a tűzoltói hivatásban.
 
A délutáni előadások ezt a témát elemezték: hol és hogyan érhetőek el azok a fiatalok, akiket az utánpótlás soraiban szeretnének látni a munkaadók, így a katasztrófavédelem is. Budavári-Takács Ildikó, az ELTE Pedagógiai és Pszichológia Tanszékének docense egy egységes hazai pályatanácsadási rendszer fontosságáról beszélt, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy hozzávetőlegesen huszonöt évesen válik éretté az ember a stabil döntésekre. Lővei László r. ezredes a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium igazgatóhelyettese a toborzás nehézségeiről szólt, ugyanakkor hozzátette, hogy a végzett fiatalok érdeklődése nem csökken a rendvédelem iránt.
 
Kovács Marcell r. főhadnagy, az ORFK Humánigazgatási Szolgálatának munkatársa azt emelte ki, hogy a toborzáshoz valamennyi kommunikációs csatornát igénybe kellett venni. Nagyné Zölde Mónika, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője a foglalkoztatáspolitika aktív eszközeit ismertette, hozzáfűzve mindehhez, hogy a mai munkavállalók minden valószínűség a jelenleginél tovább fognak dolgozni.
 
„Szeretet, figyelem és odafigyelés”, ez vált be a fiatalok megnyerésére, emelte kis előadásában Bodor Csaba Ferenc, a Pécsi Kutató-mentő- és Tűzoltó Egyesület elnöke. A Z generációhoz vezető út teljesen eltér azoktól a modellektől, amelyeket azok ismernek, akik meg akarják őket szólítani, ez derült ki abból az előadásból, amelyet Lakatos Zsófia, a Magyar PR Szövetség elnöke tartott. Az elnök egy helyben készített selfie-vel azt illusztrálta, hogy ami nincs fönt az Instagramon, az meg sem történt a fiatalok világában. A szakember a Tik-Tok-sztárokon és influencerek világán keresztül mutatta be, hol és hogyan szólíthatóak meg.
 
Müller Róbert tű. alezredes, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ oktatási igazgatóhelyettese arról beszélt, hogyan juttathatja az oktatási központ ilyen élményekhez a fiatalokat. Rendezvényeken, bemutatókon és saját benyomásokon keresztül igyekszik valódi tapasztalatokkal gazdagítani őket a katasztrófavédelem, hangsúlyozta az alezredes.
 
A konferenciát Tóth Tibor tű. dandártábornok, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ igazgatóhelyettesének összegzése zárta. Mint az igazgató elmondta, a szervezetnek most az a feladata, hogy modern eszközök segítségével közvetítse a hagyományos értékeket úgy, hogy a fiatalok számára a tűzoltószakma vonzó küldetéssé váljon.
  

Szöveg: Forrás: BM OKF


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap