Vendégelőadás a Berlini Tűzvédelmi és Mentési Akadémia képzési rendszeréről és toborzó módszereiről

2019. november 14. 15:20

2019. november 12-én Thomas Knauer úr, a Berlini Tűzoltó Akadémia oktatási igazgatóhelyettese előadóként vett részt a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ „Pályaorientáció a Katasztrófavédelemben- kritériumok és módszerek” című konferenciáján.

Előadását két részre osztva elsőként átfogóan ismertette a Berlini Tűzoltó Akadémia képzési rendszerét, bemutatta a belépési lehetőségeket, valamint részletesen ismertette a 112 Direkt képzési modult. A Berlini Tűzvédelmi és Mentési Akadémia képzési rendszerébe iskolavégzettségtől függően felvételt nyerni 3 különböző szintre (tiszthelyettes, tiszt, főtiszt) van lehetőség. A legnépszerűbb képzésük, a 112 Direkt egy 3 éven át tartó képzést foglal magában, mely alatt a hallgatók a 18 hónapos előképzés során különböző szakmunkás technikai képesítéshez szükséges kompetenciákat sajátítanak el többnyire kooperatív módszerek alkalmazásával. Itt egyaránt kitanulják az ács, asztalos, vízvezeték szerelő, kőműves, villanyszerelő és egyéb kézműves szakmák alapjait. A diákok a képzés által a későbbiek folyamán jól hasznosítható kompetenciák birtokában lesznek képesek hivatásos tűzoltóvá válni. 

Ezt követően részletekbe menően szemléltette az utánpótlás biztosításához kiépített, egy évtizeddel ezelőtt teljekörűen átalakított stratégiájukat. A modernizálás az egyre csökkenő jelentkezők száma miatt volt esedékes, az eredményessége pedig kétségtelenül konstatálható napjainkra. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap