Március 1-je a „Polgári Védelem Világnapja”

2020. március 03. 07:48

Erre emlékezve a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoportja megemlékezést tartott.

A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március 1-jén alakult meg. Erre emlékezve 1992-ben határoztak a Polgári Védelem Világnapjának megrendezéséről, amelyhez Magyarország is csatlakozott.

1989-ben ratifikálták és hirdették ki az 1949. évi genfi egyezmény két jegyzőkönyvében foglaltakat, amely kimondja a polgári védelem humanitárius jellegét, azt határozottan elkülöníti a fegyveres erőktől, továbbá a polgári védelem feladatai közé sorolja a katasztrófák veszélyeitől való védelmezést, valamint a lakosság felkészítését azok hatásainak leküzdésére és az életben maradás feltételeinek biztosítását. 

A Polgári Védelem Világnapja alkalmából megemlékezés volt a Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport szervezésében, a Szakcsoport, valamint a Kéményseprő-ipari Szakcsoport állománya, a kéményseprő továbbképzés résztvevői és a VÁSZ vasúti (RID) katasztrófavédelmi ellenőri szakasz részvételével. A megemlékezést Müller Róbert tű. alezredes oktatási igazgatóhelyettes nyitotta meg. Ünnepi beszédet mondott Garaguly István tű. őrnagy szakcsoportvezető felidézve a Polgári Védelem történetét napjainkig. A megemlékezés végén Müller Róbert tű. alezredes a résztvevő állománynak kívánt felelősségteljes és eredményes munkát, majd a megemlékezést bezárta.

 

 

 

                                                                         Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap