Tartalomjegyzék

Látogatás a Rosenbauer tűzoltótechnikákat gyártó cég ausztriai telephelyén

2020. március 17.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ 6 fős delegációja 2020. március 1. és 4. között látogatást tett a Rosenbauer GmbH leondingi és neidlingi gyáregységeiben és az Alsó-Ausztriai Tűzoltó Iskolában.

A gyárlátogatás sorána KOK oktatói megismerkedtek a magyarországi tender győztes gépjárműfecskendők Rosenbauer NH 25-35 típusú szivattyúk felépítésével, műszaki kiszolgálásával, azok kezelői szintű karbantartási feladataival. A műszaki szaktanárok megtekintették a Rosenbauer neidlingi gyáregységét is, ahol a Rosenbauer gépjárműfecskendők kis és közepes tömegosztályba sorolt legújabb termékeit ismerhették meg, illetve a legfrissebb fejlesztési eredmények is bemutatásra kerültek.

A program keretében a KOK igazgatója találkozott az Alsó-Ausztriai Tűzoltó Iskola iskolaigazgatójával. A két vezető felelevenítette a két intézmény közötti kapcsolatok jelentősebb fordulóit, majd pontosították az ERASMUS által finanszírozott szakmai tanulmányút részleteit, melynek keretében a KOK két tanára megismeri az XVR szimulációs program működésének elvét, az alapfogalmakat, a programozás műveleteit és feladatokat állítanak össze a program segítségével. A tanulmányút végeztével tanáraink képesek lesznek alap szinten szimulált szituációkat felépíteni tűzoltási gyakorlatok végrehajtásához. Ezek az ismeretek gördülékennyé teszik a szoftver KOK-on való használatát. 

Az ilyen jellegű kiutazások lehetőséget biztosítanak arra, hogy a műszaki tárgyakat oktató tanárok a magasabb színvonalú oktatás érdekében a megszerzett ismereteket beépítsék a KOK-on zajló oktatási folyamatba. A vezetői állomány aktív kapcsolattartása hozzájárul a mentő tűzvédelmi ismeretek európai szinergiájához.

Szöveg: Nyelvi Szakcsoport