Látogatás a Rosenbauer tűzoltótechnikákat gyártó cég ausztriai telephelyén

2020. március 17. 09:51

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ 6 fős delegációja 2020. március 1-4. között látogatást tett a Rosenbauer AG leondingi és neidlingi gyáregységeiben és a Felső-Ausztriai Tűzoltó Iskolában.

A gyárlátogatás során a KOK oktatói megismerkedtek a magyarországi tender győztes gépjárműfecskendőkbe szállított Rosenbauer N25 és NH25 típusú szivattyúk felépítésével, műszaki kiszolgálásával, azok kezelői szintű karbantartási feladataival. A műszaki szaktanárok megtekintették a Rosenbauer neidlingi gyáregységét is, ahol a Rosenbauer gépjárműfecskendők kis és közepes tömegosztályba sorolt legújabb termékeit ismerhették meg, illetve a legfrissebb fejlesztési eredmények is bemutatásra kerültek.

A program keretében a KOK igazgatója találkozott az Felső-Ausztriai Tűzoltó Iskola iskolaigazgatójával. A két vezető felelevenítette a két intézmény közötti kapcsolatok jelentősebb fordulóit, majd pontosították az ERASMUS által finanszírozott szakmai tanulmányút részleteit, melynek keretében a KOK két tanára megismeri az XVR szimulációs program működésének elvét, az alapfogalmakat, a programozás műveleteit és feladatokat állítanak össze a program segítségével. A tanulmányút végeztével tanáraink képesek lesznek alap szinten szimulált szituációkat felépíteni tűzoltási gyakorlatok végrehajtásához. Ezek az ismeretek gördülékennyé teszik a szoftver KOK-on való használatát. 

Az ilyen jellegű kiutazások lehetőséget biztosítanak arra, hogy a műszaki tárgyakat oktató tanárok a magasabb színvonalú oktatás érdekében a megszerzett ismereteket beépítsék a KOK-on zajló oktatási folyamatba. A vezetői állomány aktív kapcsolattartása hozzájárul a mentő tűzvédelmi ismeretek európai szinergiájához.

 

Szöveg: Nyelvi Szakcsoport


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap