Véget ért a pandémia helyzet utáni első veszélyes áru szállítási ellenőri tanfolyam

2020. július 03. 10:48

Kilencedik alkalommal tartottak képzést katasztrófavédelmi szakemberek részére a veszélyes áruk belvízi szállításának ellenőrzésével kapcsolatos ismeretekről június 29-e és július 2-a között Pécelen, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban. A négynapos kurzus végén tizennégy hallgató tett sikeres vizsgát.

A szakemberek június 29-én kezdték meg a tanfolyamot, ahol a COVID-19 koronavírus-világjárvány (pandémia) okozta veszélyeztetettség és az előirányzott egészségügyi szabályok figyelembe vételével folyt a képzés, ahol elsajátították a veszélyes áruk belvízi szállítására vonatkozó katasztrófavédelmi ellenőri képzés elméleti anyagát. A gyakorlat orientált képzés első két napján a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoportjának szakoktatói ismertették a hatályos előírások formai és tartalmi jellegzetességeit, részletesen kitértek a jogszabályok értelmezésére, valamint elemezték a veszélyes áruk belvízi szállításának ellenőrzésével kapcsolatos előírásokat.

A képzés részeként megtartott gyakorlati foglalkozáson a friss ismereteket valós körülmények között tesztelhették a hallgatók a „Zöld Sziget” úszólétesítmény területén és a „CLARA” ellátó hajón, így közvetlen tapasztalatokat szerezhettek a belvízi, folyami ellenőrzés sajátos szabályainak alkalmazásáról. Ennek keretében a hallgatók figyelemmel kísérhették még egy személyszállító hajó üzemanyaggal történő kiszolgálását is.

 A képzés negyedik napján a mohácsi katasztrófavédelmi kirendeltség ellenőrzési tapasztalatait elemezték a résztvevők, akiket Till Gábor tű. alezredes, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mohácsi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének iparbiztonsági felügyelője avatta be a részletekbe.
 

Ezután kezdődött az írásbeli vizsga, amelyet a vizsgabizottság elnöke, Kozma Sándor tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyes Szállítmányok főosztályának vezetője nyitott meg. A bizottságot az oktatási központ három tanára, Kurtán Attila tű. őrnagy ,  Antal Ferenc tű. alezredes és Korbély Barbara tű. százados, valamint a tanulmányi osztályt képviselő Orbán Judit tű. százados alkotta.

Az írásbeli megméretés harminc tesztkérdésből állt, ezen kívül egy hatósági esettanulmányt is ki kellett dolgozniuk a hallgatóknak 120 perc alatt.

Az eredményes vizsga után 14 fő szakember vehette át bizonyítványát Pécelen.

 

Szöveg: KOK Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport

Fotó: Bényi Gábor, Kurtán Attila - KOK


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap