„Soha nem felejthetjük el”

2020. október 05. 16:00

A tíz évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa áldozataira emlékeztek október negyedikén a Veszprém megyei Kolontáron.

A tíz ember életét követelő iszapömlés Magyarország eddigi legnagyobb ipari katasztrófája volt, amely a természeti károk mellett jelentős anyagi veszteséget is okozott. A legközelebb lévő Kolontáron a szerencsétlenségre emlékpark és egy mementóként meghagyott ház emlékeztet.

A katasztrófa bekövetkezésének időpontjában, 12 óra 30 perckor harangszóval emlékeztek az áldozatokra – a mentésben résztvevő szervezetek képviselői, politikai vezetők, hozzátartozók helyezték el koszorúikat és mécseseiket a kolontári emlékműnél. A katasztrófavédelem képviseletében Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató és Rozmán Gyula tűzoltó ezredes, az ajkai katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője helyezte el az emlékezés virágait, majd főhajtással tisztelegtek az elhunytak előtt. 

A program szentmisével folytatódott, azután az emlékparkban a tíz évvel ezelőtti tragédiára megemlékező beszédek hangzottak el. „Soha nem felejthetjük el” – ezekkel a szavakkal emlékezett Tili Károly, Kolontár akkori polgármestere az iszapárra. Megköszönte valamennyi szervezetnek, állampolgárnak a rehabilitáció sikerességéhez vezető segítséget. Kiemelte, az első reménysugár számukra az volt, amikor a természet a tragédiát követő tavasszal egy virágzó nárcisszal jelét adta, hogy képes az újrakezdésre. 

Az emlékező gondolatok után a falu egykori és jelenlegi lakosai, a házukat elvesztett korábbi kolontáriak a meghívott vendégekkel együtt fáklyákkal vonultak végig azon a területen, ahol egykor két utcányi házat öntött el és tett lakhatatlanná a vörösiszap. A felvonuláson a lebontott lakóházak egykori bejárata helyét jelző táblák elé mécseseket helyeztek. 

A program zárásaként megnyitották a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma kiállítását. Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, Dr. Berki Imre igazgató, a kiállítás egyik összeállítója elmondta, a tárlat a katasztrófavédelem szemszögéből mutatja be azt a munkát, amelyet a szervezet munkatársai végeztek a hosszú ideig tartó kárfelszámolás és helyreállítás során. 

A kiállítás virtuálisan megtekinthető a Múzeum honlapján: https://muzeum.katasztrofavedelem.hu/35837/10-eve-tortent-a-vorosiszap-katasztrofa

Szöveg: Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: Csondor Henrietta tű. hadnagy (Veszprém MKI) továbbá: BM OKF archívum, H. Szabó Sándor, Nagy Lajos (MTI)


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap