Tudástranszfer workshop

2020. október 20. 14:09

2020. október 19-én második alkalommal kerültek megrendezésre a Tudástranszfer előadások.

A műhely célkitűzésként jelölte meg, hogy vagy közös munkával valami újat hozzanak létre a szakterületen belül, vagy megosszák egymással a szakterületük legújabb kutatási eredményeit, újdonságait. Az előadások lehetőséget nyújtanak az információgyűjtés és információ-megosztás lépésein keresztül, hogy a szakemberek érveinek, véleményének, megoldási javaslatainak megosztásán keresztül, konstruktív vita kialakításával érjenek el eredményeket. 

Müller Róbert tűzoltó alezredes, oktatási igazgatóhelyettes megnyitója után Leitner Béla tűzoltó százados beszámolt a Tűzoltási és Mentési Szakcsoport által kifejlesztett új módszerekről, melyeket magasból és mélyből mentés során alkalmazhatnak a beavatkozó tűzoltók. Előadása keretében bemutatta az oktatási segédletként készült videó filmeket is. A mélyből mentési módszer segítséget nyújthat a kárhelyszínre kiérkező tűzoltók számára  a rendelkezésre álló, málházott eszközökkel (dugólétra, board, mentőkötél, tömlőkötél, mászóöv), olyan csigarendszer kiépítésében, amely alkalmas sérült személyek pl. kútból való biztonságos kiemelésére. Az előadás szemléltette továbbá a boardra kötözés technikáját, illetve  dugólétrák olyan taktikai alkalmazását, amely gyors segítséget nyújthatnak a sérült magasból történő mentésében. Ezt a módszert kollégáink 2018-ban bemutatták a Berlini Tűzoltási Akadémiával tartott közös gyakorlaton, melynek végén a berlini kollégák kifejezték elismerésüket a magyar szakemberek felkészültsége és találékonysága iránt. 

A második előadó, Kuncz Péter tűzoltó százados, a KOK Műszaki Szakcsoportjának kiemelt főtanára ismertette a 2020-ban rendszeresített Komondor erdőtüzes és műszaki mentő gépjármű felépítését, műszaki megoldásait, felhasználásának széleskörű lehetőségeit, illetve azt, hogy milyen speciális tudás szükséges a gépjármű vezetéséhez. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap