Tanáraink a Weber Rescue lengyelországi képzésen

2021. szeptember 21. 08:23

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Tűzoltási és Mentési- valamint Műszaki Szakcsoportjából 2-2 oktató vett részt 2021. szeptember 17-18 között a Weber Rescue műszaki mentési képzésén Lengyelországban.

A képzésen a legújabb XXI. századi műszaki mentő felszereléseket, eljárásokat mutatták be több mint 300 tűzoltó kollégának, akik elsősorban Közép-Európából érkeztek.

A szervezők 8 káresemény helyszínét rendezték be, melyet a helyszínen rendelkezésre álló műszaki mentő felszereléssel kellett megoldani. 

A gépjárműgyártás nagyfokú fejlődésen ment keresztül, újabb anyagok, légzsákok, biztonsági berendezések kerültek beépítésre a különböző típusú járművekbe. A műszaki mentéshez használt eszközöknek, felszereléseknek, taktikáknak naprakésznek kell lenniük, hogy a sérülteket a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban tudják a beavatkozó szervezetek kimenteni a roncsból. Kihívást jelentenek ezek a biztonsági berendezések, hiszen van olyan jármű, amelyben akár 21 légzsákot és az azok működéséhez szükséges gázpatronokat helyeznek el a gyártók. Tehát különös figyelemmel kell egy beavatkozást megkezdeni, a beavatkozó tűzoltók és a sérültek biztonsága érdekében.

Az oktatók a legújabb, a tűzoltóságok tapasztalatai alapján kidolgozott műszaki mentő eljárásokat sajátították el.

 

Fotó: Weber Rescue


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap