Valósághű gyakorlat a tűzmegelőzés oktatásában

2022. június 23. 15:46

A katasztrófavédelmi tiszti képzésen tűzvédelmi ellenőrzéseket hajtottak végre a képzésben résztvevők a tananyag hatékonyabb elsajátítására.

2022. június 22-én a Tűzvédelmi és Hatósági Szakcsoport szinte teljes állománya azon dolgozott, hogy minél valósabb, életszerűbb helyzetbe hozzák a felsőfokú képzésben résztvevőket.

A gyakorlat során a tiszti szakaszt kisebb csapatokra osztva, a laktanya 3 helyszínén az ott megszerzett információk ismeretében 2 db jegyzőkönyvet, valamint egy adatlapot kellett kitölteniük.

Az első helyszínen egy szén-monoxid káreseményt követően kiérkezett első raj feladatát kellett ellátni – adatlap felvétele, CO-rekonstrukciós eljárás -, a tornateremben egy rendeltetésétől eltérő rendezvény bejelentést követő tűzvédelmi célellenőrzést, végül a kollégium épületében egy szállás tűzvédelmi átfogó ellenőrzését kellett megtartani. A szakcsoportunk tagjai szabálytalan tárolást, valamint egyéb tűzvédelmi szabálytalanságokat imitált amellett, hogy a helyszínen a szakcsoport tanárai ügyféli, tanúi jelenlétükkel biztosították az ellenőrzési gyakorlat lebonyolítását.

A nap végén a megírt jegyzőkönyvekben rögzített szabálytalanságok helyes megfogalmazása, a tapasztalatok szabályos rögzítésének megbeszélésére került sor. 

Terveink szerint egyre több gyakorlati feladattal segítjük majd a képzésben résztvevők hatékony tanulását, helytállását a tűzmegelőzésben.

Fotó: Tűzvédelmi és Hatósági Szakcsoport


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap