Page 23 - KOK HIradó
P. 23

KOK Híradó


         Az   aromavegyületek  nemcsak   a
         pálinkákban, hanem a borokban is
         fontos összetevők. A bor élvezeti
         fogyasztása  mellett  egészségügyi
         védőhatásával (antioxidáns hatású
         polifenolok, rezveratrol) ma is sokat
         foglalkoznak. Érdekesség, hogy a
         rezveratrol nevű polifenol nem az
         egészséges szőlőből származik, hanem
         a Botrytis cinerea gombás fertőzés
         – az aszú és szamorodni kötelező
         összetevője  –  hatására  keletkezik  a
         gyümölcs héjában, és a gyümölcshúsra
         nem jellemző. Így a feldolgozási
         technológiája miatt a vörösborok
         rezveratrol  tartalma   jellemzően
         magasabb,   mint   a  fehérboroké.
           Borhamisítás  során  a  muskotályos
         ízt koriander- vagy muskotályzsálya-
         olajok   hozzáadásával  érik   el.
         Ennek    vizsgálatához  alkalmazott
         módszer    nagyon    hasonlít   a
         tűzvizsgálati         eljárásokban
         általunk   követett   technikához.

           Nemcsak az égésgyorsító-anyagról
         árulkodnak az illékony vegyületek,
         hanem a tűzeset környezetében
         jelenlévő  egyéb   anyagokról  is,
         a   sérült,  megégett  úgynevezett  Más-más   összetételt  és  arányt  2E-hexénalt és 2-decénalt tartalmaz.
         mátrixról, amelyekben előfordulnak   tapasztalunk fenyő, tuja, egy-egy   Az  aldehidek  mellett  normál
         különböző polimerek, faanyagok stb.    egzotikus fa, vagy akár fűszernövény   alkánokat, dodekánt és tridekánt
                                            égési maradványainak vizsgálatánál.   is  kimutattunk,  amely  „viaszos”
          A mintákban gyakran jelen vannak   Egy autótűz kapcsán nagy mennyiségű   jellegénél fogva segíti a megtapadást.
         különböző műanyagokból származó    diallil-diszulfidot  mértünk,  amely
         monomer      vagy     krakkolódott  a  fokhagyma   egyik   illóanyaga.    A tűzvizsgálati analitika keretében
         polimer  molekulák.  A   polietilén  A tűzvizsgálóval való egyeztetés   illékony  vegyületek  felismerésén
         maradványvegyületei       nagyon   során kiderült,  hogy az égett furgon   alapuló  eljárásaink  jó  példákkal
         hasonlítanak a gázolajhoz, de a    valóban    fokhagymát    szállított.   szolgálnak arra, hogy a szerves
         kettős csúcsok és a biomarker                                         kémia     végtelenül    változatos
         vegyületek hiánya segít a tényleges     Végül, mivel időszerű, bár nem   vegyületeivel átszövi életünket. Még
         eredet   eldöntésében.  A   kőolaj  túl kellemes illatok közé tartozik,   az  égésmaradványok  vizsgálata
         keletkezése során, a növényi sejtfal   még  egy  általánosan  elterjedt  során is könnyen eljuthatunk az
         bomlásakor keletkező prisztánt és   lakótársat említenénk, akinek az   élelmiszeripartól a biológián keresztül
         fitánt a kőolaj markervegyületeinek   illatanyaga szintén alkalmas arra,   a háztartások működési szokásáig
         tartják, mivel nemcsak a kőolaj    hogy  vizsgálati berendezéseinkkel   a legkülönbözőbb, akár váratlanul
         (gázolaj)  szennyezettségre  utal,  elemezzük. A platánfák árnyékában   felbukkanó      vegyületcsaládok
         hanem    az  arányukból  az   olaj  igen sok poloskával találkozunk, akik   vizsgálatával. Ezért a rutinból végzett
         kormeghatározása  is  elvégezhető.   igyekeznek bejutni  a közelgő tél elől   vizsgálataink során soha nem tudható,
                                            többek között a laborokba is. A poloska   hogy mikor találkozunk a következő
          Igen jellemző a tűzvizsgálati célú   vészreakciója, hogy mirigyein keresztül   olyan  esettel,  amely  szokatlan
         maradványok között a növényi eredetű   bűzanyagot permetez a környezetébe,   körülményekre,  részletekre  mutat!
         anyagok égése során visszamaradt   elüldözve a nem-kívánt támadóját.
         karakteres  komponensek  vizsgálata.   A helyi bogaraink aromacsomagja   Karádiné Bús Mária tű. százados
         A faanyagok égése során különböző   jellemzően aldehid vegyületekből áll,
         terpén    vegyületek  keletkeznek.
                                            legnagyobb mennyiségben  4-oxo-

          2019. december                                                                                     23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28