Page 22 - KOK HIradó
P. 22
KOK Híradó
„Tücsök és bogár” a kémia világából,
avagy tűzvizsgálati érdekességek
Kutatóintézetben a tűzvizsgálati néven etil-alkohol) erjesztéssel A pálinkák esetén egyre többet
analitika mára rutin vizsgálattá előállítható, lepárlással töményíthető. foglalkoznak a veszélyes, rákkeltő
A vált. Az égésmaradvá- A gyümölcsből készített pálinka hatású etil-karbamát nevű vegyülettel.
nyok illékony vegyülettartalmát az etanol mellett mindig tartalmaz Az Európai Élelmiszerbiztonsági
„szagolgatjuk” és a kimutatott metanolt, de egy jó minőségű Szervezet (EFSA) nem
molekulákból következtetünk a pálinkában ez a mennyiség olyan javasolja a gyümölcspárla-
kiindulási égésgyorsító-anyagra. csekély, hogy nem okoz maradó tok fogyasztását, amennyiben az etil-
Leggyakrabban motorbenzinnel károsodást. Élettani szempontból a karbamát tartalma meghaladja az 1
és gázolajjal találkozunk, de metanol (más néven metil-alkohol) mg/liter koncentrációt. Ez a vegyület
néha előfordul egy-egy hígító mérgező, ideg- és a keringési-rendszer Magyarországon egyelőre nem
típus, kerozin, vagy valamilyen károsító. Halálos adagja egyéntől szabályozott anyag. Az etil-karbamát
alkoholos termék maradványa is. függően 30–240 ml között van, de az erjedési folyamat során, leginkább a
1–2 ml metanol már csonthéjas gyümölcsök
Sokan a kerozint repülőgép vakságot okozhat. Ezért sérült magjából enzim
üzemanyagaként ismerik, de a pálinkák minősítése "tűzeseti helyszí- hatására, többlépcsős
háztartásokban is előfordul, mégpedig során mindig megmérik neken alkohol- kémiai folyamatban
a szilárd alágyújtósok és a grill- a metanol-tartalmat. keletkezik. Sajnos, ha
begyújtó folyadékok összetevőjeként, A kis cukortartalmú párlat maradvá- a cefrébe bekerült a
(amely javarészt kerozint tartalmaz). gyümölcsök, például sérült mag, akkor abból
a som, a kökény, a birs nyai is előfordul- mindig keletkezik
Az alkoholok előfordulása erjedése során nagyobb etil-karbamát. Ezért a
és gyúlékonysága közismert. mennyiségű metanol nak" gondos magozást nem
A tömény alkoholos italokkal történő keletkezik, ezért szabad elhanyagolni,
flambírozás mindenkinek eszébe ezekben az esetekben még meggy esetén sem!
juthat. A leggyakoribb kb. 40 tf%- kifejezetten figyelni kell erre. Krumpli-, A pálinka az alkohol mellett ízvilágot
os, kereskedelmi forgalmú szeszes gabona erjedésénél nem képződik meghatározó aromavegyületeket is
italokat akár gyújtogatáshoz is metanol, ezért alkalmas arra, hogy a tartalmaz. A tűzvizsgálati eljárások
lehet használni. Mivel a tűzeseti gyümölcsből készített pálinka marker- alkalmával több olyan esettel is
helyszíneken alkoholpárlat marad- (jelző) vegyülete legyen. Amennyiben találkoztunk, amelyeknél az aromát
ványai is előfordulnak, ennek a párlatban nem mutatható ki metanol, meghatározó vegyületek jelenléte és
kapcsán gyümölcspálinkák vizsgálati akkor az vagy nem gyümölcsből kimutatása alapján következtettünk
irányába is elkalandoztunk. készült, vagy „ipari alkoholt” javítottak vissza a pálinka égésgyorsító-
Az élvezeti alkohol, az etanol (más fel aromákkal. anyagként való alkalmazására.
22 XV. évfolyam 2. szám