Mentőzsák, a leesés elleni védelem

2020. július 22. 11:20

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ felügyelete mellett először Vácott próbálták ki a tűzoltók a leesés elleni védelmet biztosító Mentőzsákot.

A napokban ért véget egy többnapos oktatás, amely a Vác HTP állományát készítette fel a kötéltechnikai eszközöket tartalmazó Mentőzsák használatára.

Az Oktatási Központ által kezdeményezett rendszeresítési eljárás részeként Vác hivatásos tűzoltó parancsnoksága  már 1-1 zsáknyi felszereléssel gondoskodhat a tűzoltók- és az arra rászoruló áldozatok biztonságáról.

A zsákok tartalma alkalmas leesés elleni védelemre valamint személyek magasból- és mélyből mentésére egyaránt. Tartalmaz 2 teljes testhevedert, karabinereket, varrott hevedergyűrűket, mentőhámot, 60 m kötelet, ereszkedő-biztosító eszközt, zuhanás gátlót, csigákat és a létrára málházott zsákban van visszahúzható, zuhanás gátló 15 m hosszú drótkötél. A felsorolt egyéni védőeszközökön túl kipakoló ponyva, kötélvédők, kordonszalag és még pár hasznos kiegészítő is megtalálhatóak bennük. 

A képzés a magasban munkát végző olyan személyek számára lett összeállítva, akik nem ipari alpinisták, de gondoskodniuk kell a zuhanás megakadályozásáról és szükség esetén mentésről is.

Ezekkel a felszerelésekkel a tűzoltók kútból, munkagödörből, aknából menthetnek felhúzással, épületekből evakuálhatnak kötéllel falsík mentén, de leereszthetik a rosszul lett ipari alpinistát vagy a fán rekedt személyt is. 

A KOK rendszeresítési kezdeményezéséhez társul egy oktatási koncepció is, mentorok képzése a Katasztrófavédelmi Megyei Igazgatóságok számára. A képzés négy nap időtartamú, 6-10 fős létszámkeretű tanfolyam, amely után a mentorok képesek lesznek 1 nap alatt felkészíteni 6 beavatkozó tűzoltót két féle önbiztosítási módszerre, társ biztosítására sátortetőn, külső falsíkon személy leengedésére továbbá mélyből mentésre.

A hiánypótló képzés hozzájárul a mind magasabb szakmai felkészültséghez!

Szöveg: Szederkényi Nándor tű. főtörzszászlós

Fotó: : Ivor Andrea


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap