ERASMUS PLUS oktatói mobilitási program 2020

.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ 2020-ban is részt vesz az ERASMUS+ szakképzési mobilitási programban, annak érdekében, hogy a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, a KOK tanárai Európa számos országában szakmai továbbképzéseken vegyenek részt, bővítsék tudásukat, új tapasztalatokat szerezzenek.

Ausztriában, a Burgenlandi Tartományi Tűzoltó Iskola BrandHáz gyakorlópályáján tűzoltás taktikával, zárt térben keletkező tűz oltásának módszereivel és az önmentés módszereivel ismerkednek a kollégák. Ugyanitt egy egyhetes vezetéstechnikai gyakorlatra is sor kerül, ahol a KOK tanárai a tűzoltó gépjármű műszaki-, technikai elemeit, a tűzoltó gépjármű "út-jármű" fizikai összefüggéseit, és menetdinamikai tulajdonságait ismerhetik meg.

A Berlini Tűzoltó Akadémián a kollégák kéthetes szakmai tanulmányút keretében ismerik meg az alternatív meghajtású gépjárművek működési elvét, alkatrészek típusait és a műszaki mentés folyamatát.

Finnországban CBRN képzésre és vészhelyzeti eljárások tanulmányozására, valamint a statisztikai rendszerek, döntéstámogató és segélyhívó rendszerek megismerésére várják a KOK tanárait.

Berlinben, a CTIF Statisztikai Központban külföldi kollégákkal együttműködésben kerül sor a CTIF statisztika adatainak magyar nyelvre fordítására.

Németországban, Fuldában a KKM igazgatója négynapos látogatás keretében ismeri meg a „CTIF Múzeum” nemzetközi minősítés kritériumait, feltételrendszerét annak érdekében, hogy benyújthassa minősítési kérelmét a rangos cím elnyeréséért.

A szlovák Tűzvédelmi Szakértői Intézetben a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet munkatársai a tűzkeletkezés okait és a tűzvizsgálati mintavételezés módszereit tanulmányozzák.

Ausztriában, Linzben a Tartományi Tűzoltóiskolában a tűzszimulációs XVR program működési elvének és programozásának megtanulására készülnek a kollégák.

Frissítés (2020. június 15.): A 2020-ra tervezett oktatói mobilitási programok a nemzeti iroda jóváhagyásával, tekintettel a COVID-19 világjárványra 2021. december 31-ig elhalasztásra kerültek.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap