Tűzoltó nap

2022. május 03. 14:41

Minden év május 4-e Szent Flórián napja, a tűzoltók ünnepe.

Ezen a napon Szent Flórián életére visszagondolva és az általa meghozott áldozat példáját felidézve emlékezünk meg a tűzoltó hivatás és életpálya szépségéről és nehézségeiről, a társadalomban betöltött helyéről, szerepéről.

Szent Flórián bátorságáért, áldozathozataláért a tűzoltók, a kéményseprők, illetve a sörfőzők, fazekasok, kovácsok és pékek választott patrónusa. Magas rangú katonatiszti családból származott, s maga is a császári hadsereg tisztje volt. A 3. sz. második felében szolgált, s mint sok más katona, ő is felvette a keresztény hitet. Diocletianus császár alatt, 303-ban ismét kitört az egyházüldözés. Amikor Flórián megtudta, hogy közelében az Enns folyó partján elfogtak negyven keresztényt, útra kelt, hogy amiben csak tud, segítségére legyen a foglyoknak. Mielőtt még beért volna a városba, önként föltárta keresztény voltát. Ezért elfogták és bíró elé vitték, aki megbotoztatta, és arra ítélte, hogy nyakában kővel vessék a folyóba. Az ítéletet 304. május 4-én hajtották végre.

A XVII. század óta alig van olyan magyar helység, ahol Szent Flórián képét vagy szobrát meg ne találnánk templomokban, házakon, utak mentén. Katonaruhában, égő házzal ábrázolják, melyre dézsából vizet önt. A hozzáfűződő legendák egységesen megjelenítik azt a nemes és kizárólag az emberre jellemző tulajdonságot, hogy a helyesnek érzett ügyért és embertársaiért áldozta fel legdrágább kincsét, az életét. Olyan ember volt, aki élete árán is kiállt az egy közösséghez tartozás elve mellett, védte társait - és velük, értük a mártíromságot is vállalta. A mai napon rójuk le kegyeletünket szent patrónusunk előtt, de főhajtással és tisztelettel adózunk azon társaink emlékének is, akik már nem lehetnek közöttünk, akiket hivatásunk mártírjaiként és nagyjaiként tisztelünk.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap