Március 1-je a „Polgári Védelem Világnapja”

2023. március 01. 10:14

Március 1-je a Polgári Védelem Világnapja is, ezért a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ megemlékezést tartott.

A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március 1-jén alakult meg. Ennek apropóján 1992-ben határoztak a Polgári Védelem Világnapjának megrendezéséről, amelyhez Magyarország is csatlakozott.

1989-ben ratifikálták és hirdették ki az 1949. évi genfi egyezmény két jegyzőkönyvében foglaltakat, amely kimondja a polgári védelem humanitárius jellegét, azt határozottan elkülöníti a fegyveres erőktől, továbbá a polgári védelem feladatai közé sorolja a katasztrófák veszélyeitől való védelmezést, valamint a lakosság felkészítését azok hatásainak leküzdésére és az életben maradás feltételeinek biztosítását.

Sokan még ma is úgy gondolják, hogy a polgári védelem főként a háborúra történő felkészülést jelenti, pedig feladatköre - a béke időszaki veszélyhelyzetek előtérbe kerülésével- ennél sokkal szerte ágazóbb. 

A Polgári Védelem Világnapja alkalmából megemlékezés volt a Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport szervezésében a szakcsoport, valamint a törzs állományának és a katasztrófavédelmi tiszt szakasz részvételével.

A megemlékezést Müller Róbert tű. ezredes igazgató nyitotta meg, majd beszédet mondott Körössy Tibor tű. alezredes vezető tanár felidézve a Polgári Védelem történetét napjainkig. A megemlékezés végén Müller Róbert tű. ezredes a résztvevő állománynak kívánt felelősségteljes és eredményes munkát, majd a megemlékezést bezárta.

KOK Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport 

Fotó: Molnár Máté László - KOK


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap