Március 1-je a „Polgári Védelem Világnapja”

2024. március 01. 12:22

Március 1-je a „Polgári Védelem Világnapja”. Erre emlékezve a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ megemlékezést tartott.

Március 1-je a Polgári Védelem Világnapja. A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március 1-jén alakult meg, erre emlékezve 1992-ben határoztak a Polgári Védelem Világnapjának megrendezéséről, amelyhez Magyarország is csatlakozott.

1989-ben ratifikálták és hirdették ki az 1949. évi genfi egyezmény két jegyzőkönyvében foglaltakat, amely kimondja a polgári védelem humanitárius jellegét, azt határozottan elkülöníti a fegyveres erőktől, továbbá a polgári védelem feladatai közé sorolja a katasztrófák veszélyeitől való védelmezést, a lakosság felkészítését azok hatásainak leküzdésére és az életben maradás feltételeinek biztosítását is.

A Polgári Védelem Világnapja alkalmából megemlékezés volt a Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport szervezésében a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Péceli Objektumában a szakcsoport, valamint a Kéményseprő-ipari Szakcsoport állományának, továbbá a Katasztrófavédelmi Mobil Labor (KML) és a kéményseprő-ipari képzés képzésben résztvevőinek részvételével.

A megemlékezést Garaguly István tű. alezredes polgári védelmi és iparbiztonsági szakcsoportvezető nyitotta meg, majd Kurtán Attila tű. őrnagy vezető tanár idézte fel a Polgári Védelem történetét napjainkig. A megemlékezés végén Garaguly István tű. alezredes a résztvevő állománynak felelősségteljes és eredményes munkát kívánt.

 

                                                                 KOK Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap