A tűzoltói hivatással és a kéménysepréssel ismerkedtek

2024. október 14. 14:02

Idén kilencedik alkalommal szervezte meg nyílt napját a végzős középiskolások számára a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, az ország egyetlen tűzoltószakképző oktatási intézménye. Hétfőn délelőtt kilenc középiskola százötvenhat hallgatója ismerkedhetett meg az oktatási központban zajló képzésekkel. A rendezvény célja, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok közvetlen élményeket szerezzenek a tűzoltóhivatásról, a kéményseprőszakmáról és a kapcsolódó feladatokról.

A tűzoltószakképzés célja, hogy a hivatásos, az önkormányzati és a létesítményi tűzoltók számára biztosítsa a feladataik ellátásához szükséges szakmai alapfelkészültséget. „Az elhivatottság az a belső késztetés, amely arra ösztönöz, hogy szenvedéllyel és kitartással végezzük a munkánkat, függetlenül az előttünk álló kihívásoktól.” – ezt már Ördög István tű. ezredes, a BM OKF Oktatási Főosztály és Katasztrófavédelmi Vizsgaközpont főosztályvezetője mondta a nyílt nap megnyitóján. Kiemelte, hogy a jelentkezőkre tartalmas és megbecsült hivatás vár, majd hozzátette, évek óta a kéményseprők képzése is az óbudai oktatási intézményben zajlik. 

A hétfői nyílt napon a diákok először egy közúti baleset helyszínének berendezett területen a műszaki mentés alapvető és speciális feladataival ismerkedhettek meg, ezeket a szeptemberben beiskolázott tűzoltóhallgatók hajtották végre a legmodernebb akkumulátoros feszítővágó eszközökkel. A középiskolások láthatták, miként történik a járműben rekedt sérültek mentése, a járművek áramtalanítása és rögzítése. A HUNOR Mentőszervezet és a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat bemutatója révén a városi kutató mentőcsapatok nem mindennapi feladataiba nyerhettek betekintést, de találkozhattak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kutyás szolgálatával is. Kérdezhették a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tanárait és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság képviselőit, továbbá találkozhattak a katasztrófavédelem állományában dolgozó kéményseprőkkel is. Kipróbálhatták a diákok a teljes tűzoltóvédő-felszerelést, valamint a légzőkészülék segítségével megtapasztalhatták, milyen füstben és sötétben tájékozódni, illetve megtekinthették a készenléti járműveket és az azok málhatérben lévő felszereléseket. 

Fotó: Molnár Máté KOK


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap