Nyolcvankét tiszthelyettessel és hét új tűzoltógépjárművel bővült az állomány

2015. február 06. 15:32

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi épülete előtt tartotta kibocsátó ünnepségét. A rendezvényen az a nyolcvankét hallgató tette le a tiszthelyettesi esküt, akik sikeresen elvégezték az új típusú tűzoltószakképzés második modulját. Az eskütétel mellett hét új HEROS AQUADUX-X 3000 típusú tűzoltógépjármű átadása is megtörtént.

A Himnusz hangjait követően az öthónapos képzést sikeresen teljesítők tehették le az ilyenkor szokásos tiszthelyettesi esküt. A 82 tiszthelyettes a tűzoltószakképzés második modulja során két hónapig általános rendvédelmi alapismereteket, három hónapig pedig tűzoltó szakmai ismereteket sajátítottak el. A képzés első két hónapját a rendészeti szakközépiskolák valamelyikében töltötték a hallgatók, a harmadik hónaptól pedig a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban zajlott a tűzoltószakmai felkészítés. A képzésben résztvevők csak a sikeres szakmai vizsga megszerzését követően kerülnek hivatásos állományba. A ma esküt tett tiszthelyettesek holnaptól beavatkozó tűzoltóként állnak szolgálatba.

Az esküt követően dr. Bakondi György tű. altábornagy, katasztrófavédelmi főigazgató szólt az újoncokhoz. Mint elmondta az új tűzoltóképzésben eddig már nyolcszáz hallgató tett sikeres vizsgát és állt szolgálatba a katasztrófavédelem különböző tűzoltóegységeinél. A hagyományteremtés céljával az újoncok a katasztrófavédelem és a jogelőd szervezetek hősi halottainak emlékműve előtt tettek esküt az állampolgárok védelmére. „Töltse el büszkeséggel önöket, hogy mától a katasztrófavédelem családjába tartoznak.” – jelentette ki az altábornagy. Beszédében a főigazgató említést tett az elmúlt évek azon emlékezetes káreseményeiről, amelyek próbára tették a tűzoltókat, majd az újoncok szüleihez szólt, megnyugtatva őket, hogy jó pályára került gyermekük, akik ma esküt tesznek, azok kiérdemelték, hogy büszkék legyenek rájuk.

A hallgatói válaszbeszédet Szakács András tű. őrmester mondta, aki beszédében visszaemlékezett az elmúlt öt hónap olykor viszontagságos, ám élményekkel teli és összességében felemelő pillanataira.

A képzés során nyújtott kiemelkedő tanulmányi eredménye és közösségi munkája elismeréseként dicsérő oklevelet vehetett át, valamint tűzoltó főtörzsőrmesteri kinevezésben részesült a rendőrség állományából áthelyezett György Tibor. Dicsérő oklevelet és tűzoltó törzsőrmesteri kinevezést vehetett át Szakács András, Tóth Gergő, Bognár István, Gőbl Máté és Szabadka Gábor Szabolcs.

A hallgatói válaszbeszéd után az emlékezés koszorúit helyezték el a katasztrófavédelem és a jogelőd szervezetek hősi halottjainak emlékműve előtt. A hallgatók látványos díszmenetét követően a főigazgató hét új tűzoltógépjárművet adott át az érintett megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok vezetőinek.

A hét gépjárműfecskendő 4x2-es hajtásláncú HEROS AQUADUX-X 3000 típusú. A jármű technikailag előrelépést jelent, alacsony súlypontjából fakadóan stabilabb az elődeihez viszonyítva. Korszerű automatizált kuplungszerkezettel ellátott, ami jelentősen megkönnyíti a gépjárművezetők tevékenységét, a vonulások alkalmával így kevesebb tevékenység nehezíti a járművezető koncentrációját. Az új eszközök a bajai, sátoraljaújhelyi, székesfehérvári, nagykanizsai hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon és a sellyei, füzesabonyi, valamint az aszódi katasztrófavédelmi őrsön állnak szolgálatba.

forrás: OKF honlap

Fotó: Novák József tű. ftzls. - BM KOK és Jóri András - BM OKF


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap