A VIII. Ne égess! pályázat eredményhirdetése a múzeumban

2015. február 13. 15:03

Kicsinek bizonyult a múzeum Nagyterme a Ne égess! rajz-és irodalom pályázatának eredményhirdetésére, ugyanis ezúttal a megszokott rajzok és irodalmi alkotások mellett újdonságként a kisplasztika kategóriában győzteseket is jutalmaztuk.

Külön öröm volt számunkra, hogy először a pályázat történetében határon túlról is több helyről jelentkeztek.  Emellett az időjárás is belátta, hogy ennyi ember örömét nem ronthatja el, és a sorban a nyolcadik díjátadó ünnepséget ezúttal nem akadályozta hótorlasz. A múzeum Nagytermébe érkező gyerkőcök izgatottan keresgették rajzaikat, írásaikat a legjobb alkotásokból felállított tarka-barka kiállításban.

Az alsó és felső tagozatosokat festésre, rajzolásra, agyagozásra, szobrászkodásra buzdítottuk, emellett a felsősöket irodalmi művek készítésére kértük.

KatasztrófavédelemA pályázat célja az volt, hogy az ember és a tűz kapcsolatáról, annak barátságos és veszélyes voltáról gondolkozzanak el és öntsék formába elképzeléseiket. Idén, már harmadik alkalommal, a katasztrófák ábrázolására, megfogalmazására is kiterjedt a pályázat témája. A gyerekek munkája arról árulkodik, hogy a felkészítő tanárok láthatólag komolyan vették a gyerekek felkészítését - erről már Berki Imre, a múzeum igazgatója tájékoztatta a résztvevőket, gratulált a győzteseknek, helyezetteknek, és megköszönte a pedagógusok felkészítő munkáját. Különös tisztelettel üdvözölte a támogatókat, hogy ismét hozzájárultak a győztesek méltó jutalmazásához. A program a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának vidám dalaival folytatódott, majd a rajzokat elbíráló Szász György, a Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola tanára kapott szót, aki rutinosan szólt a kis művészekhez. Nem is csoda, hiszen eddig mindannyiszor ő értékelte a korábbi Ne égess pályázatra beérkező munkákat. Az irodalmi pályázatok bírálói a Csodaceruza szerkesztőségének tagjai voltak, akik lehetőséget biztosítottak, hogy a legkiválóbb írások megjelenjenek lapjukban is. Az ünnepségre eljött Koltai Judit a Holdvilág Kamaraszínház igazgatónője, R. Takács Richárd, a Center Színház igazgatója, és Hanga Zoltán a Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője is, akik őszinte elismeréssel beszéltek a kiállított művekről, majd a jutalomba adott belépőkkel színházi előadásokra, állatkertbe invitálták a gyerekeket.

A sok dicsérő szó után az izgatott gyerekek végre átvehették a jutalmakat, majd Alpekné Garda Hilda tűzoltó ezredes asszony, az OKF Igazgatási főosztályának főosztályvezetője a sikerrel járt diákok tanárainak adott át kisebb ajándékot. A zsűri és az ünnepségen részt vevő támogatók igen meglepődtek, amikor őket is szólították ajándékok átvételére .

Ezután Diriczi Miklós tűzoltó ezredes, a KOK igazgatóhelyettese szólt közvetlen, kedves szavakkal a gyerekekhez, majd megnyitotta a legjobb rajzokból álló kiállítást. A díjátadó végeztével a kisdiákok tanáraikkal és szüleikkel együtt kíváncsian nézegették a kapott csomagok tartalmát, majd a számukra előkészített fogadáson már felszabadultan, vidáman majszolták a kőbányai Lefi Cukrászda által felajánlott tortát. És a programnak még nem volt vége! A felnőtteknek Peterman József ny. tűzoltó ezredes, a múzeum volt tárlatvezetője mutatta be a múzeumot, a gyerekek pedig játékos tárlatvezetésen tekinthették meg a kiállítást. Az ezt követő múzeumismereti mini-vetélkedőn a legügyesebbek újabb ajándékokat nyerhettek. Nagy örömet jelentettek számunkra a búcsúzó vendégek elismerő szavai.

Hadd álljon itt végül azok névsora, akik önzetlenül támogatták a programot, hogy a legtehetségesebb pályázókat méltóképpen megjutalmazhassuk:

KOK, Magyar Rendvédelmi kar, Országos Tűzmegelőzési Bizottság, SZÖKSE Alapítvány, Fővárosi Állat- és Növénykert, Holdvilág Kamaraszínház, Center Színház, RS-9 Színház, Csodák Palotája, Csodaceruza Gyermeklap, Tűzkerék Kft., Lefi Cukrászda, Jakus Péterné bábkészítő.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap