Pandémia után újabb veszélyes áru szállítási ellenőrök vizsgáztak

2020. július 10. 10:06

Ismét sikeres képzést tartottak a veszélyes áruk vasúti szállítását ellenőrző katasztrófavédelmi szakemberek számára Pécelen, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban. A négynapos kurzus végén tizennégy hallgató tett sikeres vizsgát.

A leendő veszélyesáru-szállítási katasztrófavédelmi ellenőrök július 6-án kezdték meg a képzés elméleti részét. A tanfolyamot a koronavírus miatt meghatározott szabályok figyelembe vételével bonyolították le.

A gyakorlatorientált képzés első két napján a KOK Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoportjának (továbbiakban: szakcsoport) oktatói segítségével a hallgatók megismerhették a hatályos RID előírások formai és tartalmi jellegzetességeit, értelmezését, valamint a veszélyes áruk vasúti szállításának ellenőrzésével kapcsolatos előírásokat.

 Az elméleti órák után a harmadik nap délelőttjén a szakemberek a hatósági ellenőrzéshez hasonló gyakorlati foglalkozáson vettek részt a Ferencvárosi rendező pályaudvaron. A munka- és balesetvédelmi oktatást követően megismerkedtek a vasúti közlekedés és áruszállítás sajátosságaival. Ezután a hallgatóknak több csoportra osztva veszélyes árut szállító vasúti kocsikat kellett ellenőrizniük valós körülmények között, majd a csoportok megosztották és megvitatták egymással észrevételeiket. A gyakorlatot követően tantermi foglalkozáson, esettanulmányok megoldásával mélyítették el ismereteiket a leendő ellenőrök.

A képzés negyedik napján Kovács Szabolcs tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője osztotta meg tapasztalatait a hallgatókkal a határ menti ellenőrzésekről és az SZMGSZ sajátos előírásairól. Ezután kezdődött az írásbeli vizsga, amelyet vizsgabizottság elnöke Kozma Sándor tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyes Szállítmányok Főosztályának vezetője nyitott meg. A bizottság tagjai voltak továbbá Kurtán Attila tű. őrnagy, Korbély Barbara tű. százados és Antal Ferenc tű. alezredes a szakcsoport tanárai, valamint Orbán Judit tű. százados a KOK tanulmányi osztályának képviselője.

Az írásbeli megmérettetés során a kollégáknak harminc teszt-, illetve rövid, kifejtendő kérdést kellett megválaszolniuk, valamint egy esettanulmányt is ki kellett dolgozniuk a hatósági ellenőrzés szemszögéből. A vizsgára százhúsz perc állt rendelkezésre.

A vizsgát eredményesen teljesítő szakemberek a vizsgabizottság elnökétől átvehették a tanfolyam sikeres elvégzéséről szóló bizonyítványt. 

Szöveg: KOK Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport

Fotó: KOK Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap