Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje

2021. május 05.

Május 4-e a tűzoltók védőszentjének ünnepe.

Szent Flórián testesíti meg az önfeláldozást és a bátorságot, az állhatatosságot, a becsületet. Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre alakját. Cesiaban (ma Felső-Ausztria területén található) született a III. század második felében. Diocletianus császár uralkodása alatt lépett be a római hadseregbe, ahol légiósként szolgált. Tehetséges és bátor volt, így gyorsan haladt előre a katonai pályán, a Caecia erőd parancsnoka lett. 

A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, a helyzet csaknem kilátástalan volt, ám Flórián megfékezte a tüzet. Katonáit megmentette a tűzhaláltól.  A tűzvész elmúltát Flórián emberfeletti, isteni erejének tulajdonították s hírét szájról szájra adva született meg a Flórián-legenda.

1991 óta hagyomány, hogy május 4-én ünnepeljük a Tűzoltók napját, amelynek méltó megünneplésére a katasztrófavédelem állományának számos tagja részesült elismerésben, vagy soron kívüli előléptetésben.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban Dr Papp Antal tű. ezredes igazgató adta át az elismeréseket: 

Dr. Pintér Sándor, Magyarország Belügyminisztere tanácsosi címet adományozott

Pap-Szigeti Sándor Zoltán tűzoltó alezredesnek, a Tűzoltási és Mentési Szakcsoport vezető tanárának

Előléptette nyugállományú tűzoltó ezredessé

Dr. Janik Zoltán nyugállományú polgári védelmi alezredest 

 

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy soron kívüli előléptette

Tűzoltó alezredessé 

Horváth Zsolt tűzoltó őrnagyot, a Műszaki Szakcsoport vezető tanárát

továbbá elismerésben részesítette Major Lajos tűzoltó alezredest, a Műszaki Szakcsoport vezető tanárát

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi ünnepségén került átadásra Szabó Attila tűzoltó alezredesnek, a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet vezetőjének részére Dr. Áder János, Magyarország Köztársasági elnöke által, nemzeti ünnepünk március 15-e alkalmából adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetés.

 

Valamennyi elismerésben részesült kollégának gratulálunk!

 

Fotó: Molnár Máté - KOK