Terepjáró tűzoltó beavatkozó jármű kezelőit vizsgáztatták a KOK Műszaki Szakcsoport oktatói

2021. május 11.

A KEHOP 1.6.0-15-2016-00017 számú, „Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése” című projekt keretében negyvenöt quadot és ugyanennyi utánfutót szerzett be a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az eszközöket negyvenkét önkéntes mentőszervezetnek adja át üzemeltetésre. A mentőcsoportok december harmadik hetében vették át a járműveket és a ruházati termékeket.

A járművek átadását megelőzte egy mentorképző felkészítés a megyei felkészítő hivatásos tűzoltók részére, majd a tanfolyam lebonyolítása után 100 fő mentőszervezetektől kiválasztott kezelő vizsgáztatása regionális formában négy megyeszékhelyen illetve a projekt lezárásaként a KOK-on 2021.05.06 –án sikeresen végrehajtásra került.

A terepjáró quad az önkéntes polgári védelmi szervezetek többcélú beavatkozó eszköze. A jármű kialakítása, technikai paraméterei szélsőséges időjárási és terepviszonyok között is lehetővé teszi a kárhelyszínek megközelítését, alkalmasa arra, hogy a beavatkozó állományt és a védekezéshez szükséges eszközöket a kárhelyszínre szállítsák vele, továbbá képes utánfutó vontatására. A járművön és az utánfutón lévő anyagok és eszközök biztonságosan rögzíthetőek, a quadok képesek szélsőséges terepviszonyok között, kevésbé teherbíró talajon, valamint meredek emelkedőkön is közlekedni. A vonóerőtől kezdve a kapaszkodóképességen át az üzembiztonságig a jármű minden tulajdonsága azt a célt szolgálja, hogy a gépjárművezető és a felszerelések biztonságosan megérkezzenek a bevetés helyszínére, majd a beavatkozás végeztével onnan az állomáshelyükre. A járművet a kövek, ágak okozta sérülések elleni védelem érdekében gallytörő ráccsal és védőlemezekkel látták el.

Ezzel az újabb eszközátadással tovább folytatódott az önkéntes mentőszervezetek mentési képességeinek, technikai eszközeinek fejlesztése.

Fotó: Molnár Máté László - KOK