Megújult fizikai alkalmasságvizsgálat, megújult tűzoltó szakmai képzés

2021. május 21. 12:00

2021. január 2. napjától új időszámítás vette kezdetét a belügyminiszter irányítása alatt álló egyes rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél foglalkoztatott hivatásos állomány és rendvédelmi igazgatási alkalmazotti állomány alkalmasság-vizsgálatát illetően.

Az eddigi 2000 méteres futás és kiegészítő feladatok helyét átvette egy korszerűbb, a mindennapi élethez igazodó fizikai felmérő. A 2021. január 2-án hatályba lépett 45/2020. (XII.16.) BM rendelet rendelkezik az alapvető fogalmakról, az egészségügyi, pszichológiai, fizikai alkalmasságvizsgálat hármas egységéről. 2021. évtől 30 éves kor alatt háromévente, afelett pedig kétévente kerül sor az állomány tagjainak előbb említett egységekben történő felülvizsgálatára. A BM rendelet, valamint az 1/2021. (I.21.) BM OKF utasítása alapján az új vizsgálatok a tűzoltó szakmai képzésre jelentkezőket is érintik.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban 2021. február 22-én 3 szakasz, összesen 88 fővel kezdte meg tanulmányait tűzoltó szakmai képzésen. Az új képzési program szerint a képzésben résztvevőknek a képzés végén, a szakmai vizsgákat megelőzően kell teljesíteniük a fizikai alkalmasságvizsgálat feladatait. Képzésük során az általános fizikai erő-állóképesség fejlesztésen túl kiemelt figyelmet fordítunk a tűzoltó akadálypálya feladataira történő felkészítésre is. A napokban megkezdődött a gyakorlás annak érdekében, hogy a képzésben résztvevők minél magasabb színvonalon tudják teljesíteni a rájuk váró feladatokat. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap