Negyedszer is Kiberbiztonsági Játs(s)zMa

2021. október 29.

Idén is rendhagyó módon, online felületen zajlott a Kiberbiztonsági Játs(s)zMa elnevezésű játékos vetélkedő, amely az Európai Kiberbiztonsági Hónap magyarországi kampányának része. A Belügyi Tudományos Tanács és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet közös szervezésében, a NISZ Zrt., illetve a PricewaterhouseCoopers Hungary szakmai támogatásával október 26-án és 28-án, immár negyedik alkalommal rendezték meg a kétnapos versenyt, amelyen a versenyzőknek a pandémia miatt ismételten nem egy közös térben, hanem a monitorok előtt ülve kellett legyőzniük az akadályokat.

A vetélkedő első napjára a belügyi-rendészeti ismereteket, valamint a vízügyi ismereteket tanuló középiskolásokat invitálták a szervezők, a második nap délelőttjén a rendvédelmi technikumok tanulóit és a felsőoktatás hallgatóit, a második nap délutánján pedig a Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek csapatai mérhették össze tudásukat. A résztvevőknek átlagos informatikai, felhasználói ismeretekkel kellett rendelkezniük, hiszen a cél éppen annak a kiderítése volt, hogy egy speciális ismeretekkel nem bíró felhasználó mennyire van felvértezve az adathalászok vagy hekkerek támadásaival szemben.

Szituációk elemzése, furfangos kérdések megválaszolása, adathalász levél írása – ezek a feladatok jelentkeztek a vetélkedőn. A katasztrófavédelem csapatának beszámolója szerint a hétköznapokban is találkoztak már azokkal az élethelyzetekkel, amelyekre most megfelelő választ kellett adniuk. Valamennyien kaptak már adathalász levelet, levélszemetet, vagy gyanús internetes küldeményt.

A világháló számos csapdát rejt, a mindennapi életet amúgy jórészt megkönnyítő kommunikáció negatív hatásainak valamennyi felhasználó ki van téve, a hálóban történő eligazodás egy tanulási folyamat eredménye – hangzott el a versenyen. Ennek a folyamatnak egyik eleme volt a kiberbiztonsági vetélkedő, amely játékos formában dolgozta fel napjaink egyik legaktuálisabb kérdését.