Tanévkezdés a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban

2022. szeptember 21. 14:36

Szeptember 5-én megkezdődött a 2022/23-as tanév a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban.

A legnagyobb feladatot a tűzoltó-szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzés elindítása jelentette, hiszen négy szakaszban, összesen 115 fő (103 leendő hivatásos, 3 honvéd, 6 létesítményi, 3 önkéntes tűzoltó) kezdte meg tanulmányait a Laktanya utcai létesítményben. Velük egy időben 30 fővel elindult a Tűzoltó szerparancsnok képzés, valamint a Katasztrófavédelmi tiszti szakasz is immár 21 fő tűzoltó részvételével.

A bevonulást és a regisztrációt követően a tűzoltó képzésben résztvevők megkapták egyenruhájukat, majd beköltözhettek a kollégiumba. Ördög István tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Oktatási Főosztály és Katasztrófavédelmi Vizsgaközpontjának főosztályvezetője, Müller Róbert tűzoltó ezredes, igazgató úrral köszöntötte a szakaszokat, majd a szakmai képzést igazoló tanúsítvány megszerzésének feltételeiről és a képzés részleteiről tájékoztatták a megjelent állományt. A bevonulás napján a leendő tűzoltók az osztályfőnökük eligazítását hallgatták meg, mely kiegészült az ügyeletes tiszt, az orvosi szolgálat, valamint a sporttiszt általános tájékoztatójával.

A bevonulás óta eltelt két hétben a képzésben résztvevők napról-napra szokják a hivatásos léttel járó kötelmeket. Megkezdődött az alapozó képzésük, mely során már a Nemzeti Védelmi Szolgálat is eligazítást tartott. Az oktatási tevékenységen túl kiemelt figyelmet fordítunk arra is, hogy a laktanya életében fontos szerepet betöltő ügyeleti szolgálati feladatokat is megismerhessék, elsajátítsák.

Komoly szakmai felkészülést követően az idei tanévben a Tűzoltó képzésben résztvevők 1 szakasza, az Y és az α generáció kognitív folyamataihoz igazodó kooperatív tanulási módszert alkalmazva végzi a képzést 4 témakörben (Tűzoltó felszerelések és eszközök, Hírforgalmi ismeretek, Munkavédelem alapjai, Tűzoltó védőeszközök). A témakörök oktatói, és egyben a projekt vezetői Neumann György tűzoltó alezredes, valamint Horváth Zsolt tűzoltó alezredes. 

Fotó: Molnár Máté László - KOK


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap