Rendhagyó előadáson a KOK Nyelvi Szakcsoport munkatársa

2022. október 03. 10:29

Rendhagyó előadást tartott Szilcsanov Zoltán tű. őrnagy, a KOK Nyelvi Szakcsoportjának munkatársa, a rendészet tudományi ismereteket is elsajátító NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok kar hallgatóinak.

A Ludoviceum/Rendészettudomány című tantárgy oktatása során lehetőség van külső oktató előadására is, amelynek keretén belül különleges téma kerül terítékre. 

A katasztrófavédelem alapjait, annak releváns változásait Dr. Ambrusz József tű. ezredes vezette fel, majd Szilcsanov Zoltán tű. őrnagy beszélt személyes tapasztalatairól a Csernobili Kiürítési Zónában tett szakmai utazása alapján. A csernobili tragédián kívül ugyanis számos olyan történet, anekdota létezik, amelyek ugyancsak fontosak, ám kevésbé ismertek, mint a mindenki által jól ismert reaktorban történt baleset. Hiszen ott van a 126-os kórház, a Jupiter-gyár, a Duga-radar, a vendégeket hiába váró vidámpark, a kikötők, a be nem fejezett 5-ös reaktor, a környező falvak, Pripjaty és Csernobil városa, a különböző tűzoltóságok laktanyái, ahonnan a legelsők indultak az utolsó bevetésükre. Ezek mellett ott van a zónában található múzeum is, amely különteremben mutatja be a tűzoltók és likvidátorok munkáját. Borzalmas, fantasztikus, lenyűgöző, inspiráló, megdöbbentő, csak ilyen kifejezéseket lehet használni a helyszínnel kapcsolatosan.

Az őrnagy előadását nagy érdeklődés kísérte, annál is inkább, mert egy olyan generáció tagjainak tartotta a beszámolót, amelynek csak történelmi epizód a csernobili atomkatasztrófa. 

Fotó: Ambrusz József tű. ezredes, Takács Gergő tű szds., Tóth Bence tű. őrm


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap