Tűzszimulációs eszközök a KOK-on

2022. október 05. 08:23

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ hosszú távú tervei között szerepelnek a költséghatékony, korszerű, környezetbarát, sokoldalúan alkalmazható tűzszimulációs eszközök, rendszerek beszerzése, amelyeket a tűzoltó képzés minden szintjén alkalmazhatunk az égéselmélet, az oltóanyag-ismeret, illetve az alkalmazott tűzoltási és mentési ismeretek gyakorlati oktatásában.

Ennek jegyében 2022. szeptember 28-án a Speeding Kft munkatársai tartottak intézményünkben tájékoztatót és bemutatót a LION tűzszimulációs technikákat gyártó vállalat ma már világszerte alkalmazott termékeivel kapcsolatban.

Előadás keretében ismertették meg intézményünk oktatóival, illetve a katasztrófavédelmi tiszt képzésben résztvevő szakasszal a vállalat tevékenységét, a világ különböző pontjain működő szimulációs eszközöket, valamint az ezekhez fűződő tréningek rendszerét.

Az előadást követően került sor a LION mozgatható felszereléseinek bemutatására, amelyeket természetesen ki is próbálhattunk. 

Beüzemeltek egy nagy teljesítményű, egészségügyi szempontból teljesen biztonságos füstgenerátort, mely intézményünk tornatermét néhány perc alatt megtöltötte műfüsttel. Ezzel párhuzamosan hőkamera segítségével tudtuk megkeresni egy mentési gyakorlatokhoz kifejlesztett mentőbábut, melynek testhőmérséklete beállítható, hangeffektusok kiadására is képes, így eltűnt személyek keresésének gyakorlására alkalmas.

Lézeres „tűzoltó készülékkel”, és valóságos vízsugárral is „oltottunk” tüzet szimuláló ledtáblákat.

A valós tüzes szimulációk közül a gázüzemű tálcát mutatták be, melyen különböző adapterek segítségével jelentős, a hagyományos, kőolajszármazékkal üzemeltetett tálcatüzekhez hasonló lángokat képes produkálni környezetbarát módon, és sikeresen eloltottunk egy égő személyeket élethűen szimuláló mentőbábut is.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap